Dostupni linkovi

Bela kuća: Razgovori o oslobađanju taoca koje drži Hamas obećavajući


Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, Vašington 4. januar 2024.
Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, Vašington 4. januar 2024.

Bela kuća je saopštila u ponedeljak da su razgovori za obezbeđivanje novog oslobađanja talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze konstruktivni i obećavajući, ali da ima još mnogo posla koji treba da se uradi.

Niz pregovora proteklih dana u kojima su učestvovali direktor CIA Vilijam Berns (William Burns) i američki izaslanik za Bliski istok Bret Mekgurk (Brett McGurk) bili su fokusirani na obezbeđivanje oslobađanja talaca, kao i na humanitarnu pauzu u ratu Izrael-Hamas u Pojasu Gaze.

"Mislim da je fer opisati ih kao konstruktivne", rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi (John Kirby) za CNN.

"Mislimo da postoji okvir za još jedan dogovor o taocima. To bi zaista moglo da napravi razliku u smislu izvlačenja više talaca, dobijanja više pomoći i stvarnog smanjivanja nasilja", dodao je Kirbi.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) pokušava da omogući oslobađanje više od 100 talaca koji su ostali zarobljeni nakon smrtonosnog napada militanata palestinske islamističke organizacije Hamas na Izrael 7. oktobra.

Berns se u nedelju sastao sa šefom izraelske obaveštajne službe Mosad i premijerom Katara, kao i sa šefom egipatske obaveštajne službe.

Kabinet izraelskog premijera je saopštio u nedelju da su ti razgovori bili "konstruktivni", ali da ostaju "značajne praznine".

Ipak, izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u ponedeljak da Katar ima "ogroman uticaj" nad Hamasom i dodao da se uloga Dohe u posredovanju u dosad besplodnim razgovorima za oslobađanje preostalih talaca iz Gaze pomno prati na međunarodnom planu.

"Mislim da bi trebalo da zahtevamo od Katara, koji je primio Hamas – primili su lidere Hamasa, finansiraju Hamas... da ostvari oslobađanje ostatka naših talaca", rekao je on za britansku televiziju TalkTV. "Mislim da ceo svet gleda u Katar".

Upitan šta bi SAD ili druge svetske sile mogle da urade po tom pitanju, Netanjahu je rekao: "To je nešto o čemu ću direktno s njima razgovarati... Ne mislim da su oni (Katar) pasivni posrednik".

Kirbi je rekao da je bilo veoma dobrih razgovora sa zvaničnicima Katara, Egipta i Izraela.

"Još nismo prešli ciljnu liniju", rekao je on za CNN. "Ali osećamo se prilično dobro u vezi sa diskusijama i kuda one idu i obećanjem nečeg potencijalno prilično značajnog".

Prema izraelskim zvaničnicima, oko 1.200 ljudi je ubijeno, a 253 oteto u Hamasovom napadu 7. oktobra posle kojeg je Izrael uzvratio kopnenom i vazdušnom ofanzivom na Pojas Gaze u kojem je, prema zdravstvenim vlastima Gaze pod kontrolom Hamasa, ubijeno više od 26.000 ljudi.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG