Dostupni linkovi

Broj stanovnika Crne Gore povećan za dva i po odsto


Pres konferencija prave za statistiku Crne Gore (Monstat) 25. januara 2024.
Pres konferencija prave za statistiku Crne Gore (Monstat) 25. januara 2024.

U Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika, što je za preko dva posto više nego u odnosu na popis iz 2011. godine pokazali su preliminarni podaci Zavoda za statistiku MONSTAT.

Popis koji je sproveden u decembru prošle godine pokazao je da ima 217.441 domaćinstvo i 396.873 stanova, što praktično znači da je broj stanova za 45 posto veći od broja domaćinstava.

Prosječan broj članova domaćinstva u Crnoj Gori je manje od troje, odnosno 2,9.

U odnosu na 2011. godinu, ukupan broj stanova je povećan za 26 procenata, a najveći rast je zabilježen u Tivtu, Ulcinju i Budvi.

Predstavljajući preliminarne rezultate popisa najviše stanovnika je evidentirano u Podgorici, Nikšiću, Baru i Bijelom Polju, a najmanji u Šavniku, Plužinama.

U Podgoricu se od 2011. doselilo 22.000 građana, čime je broj stanovnika povećan na preko 180.000. Istovremeno u tom gradu ima preko 88 i po hiljada stanova.

Plužine imaju najveći pad stanovnika, oko 31 odsto. Kuriozitet je da pet gradova u Crnoj Gori ima veći broj stanova nego stanovnika. Radi se o Budvi, Ulcinju, Žabljaku, Šavniku i Plužinama.

Prva tri su poznata turistička mjesta, dok u posljadnja dva grada pada broj stanovnika usljed iseljavanja.

Najavljujući da će konačni podaci biti objavljeni u drugoj polovini godine, pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković je rekla, da u ovom trenutku nemaju podatke o tome koliko su stranci uticali na broj stanovnika u Crnoj Gori.

Govoreći o povećanju broja stanovnika za oko 2,6 posto u odnosu na period od prije 12 godina, navedeno je da će konačni podaci i analize pokazati da li je to rezultat prirodnog priraštaja ili migracija.

"Statistika ne raspolaže podacima o međunarodnim migracijama, odnosno o odlasku van Crne Gore i dolasku stranaca u Crnu Goru", rekla je Remiković.

Ona je potvrdila da od 2021. godine postoji veći priliv stranaca, ali da procjene ne obuhvataju te strance i one koji su došli zbog agresije Rusije na Ukrajinu.

Čelnici Monstata nisu saopštili podatke o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti stanovnika, kao ni izjašnjenje o nazivu jezika kojim govore. Direktor Monstata Miroslav Pejović je saopštio da će konkretni podaci biti objavljeni nakon obrade.

Redovan popis stanovništva je trebalo da bude sproveden 2021. ali je odložen zbog tadašnje pandemije korona virusa.

Nakon toga popis je više puta odlagan zbog nepovjerenja opozicionih političkih partija u taj proces, a zbog sumnji da bi podaci mogli biti falsifikovani posebno u dijelu nacionalnog i vjerskog izjašnjavanja.

Opozicione stranke, predvođene Demokratskom partijom socijalista su prijetile pozivom na bojkot popisa ukoliko im se ne omogući puna kontrola nad procesom.

Naknadno je Vlada odlučila da formira Odbor za praćenje toka popisa, te omogućila opoziciji da kontroliše proces. Popis je održan od 3. do 28. decembra i prošao je bez nepravilnosti.

XS
SM
MD
LG