Dostupni linkovi

Porast antisemitizma u Francuskoj i Belgiji


Protest protiv antisemitizma u Parizu, 19. 2. 2019. (Ilustrativna fotografija)
Protest protiv antisemitizma u Parizu, 19. 2. 2019. (Ilustrativna fotografija)

Broj antisemitskih nedjela registriranih u Francuskoj i Belgiji naglo je porastao otkako je Hamasov napad na Izrael izazvao rat u Gazi, prema podacima objavljenim u četvrtak u obje zemlje koje je prenijela novinska agencija Associated Press.

Podaci Ministarstva unutarnjih poslova i Službe za zaštitu židovske zajednice u Francuskoj pokazuju da je 2023. godine prijavljeno 1.676 antisemitskih nedjela, u usporedbi s 436 prethodne godine.

Prema Vijeću židovskih institucija u Francuskoj, broj antisemitskih nedjela u tri mjeseca nakon napada 7. oktobra izjednačio se s onima u prethodne tri godine zajedno.

U susjednoj Belgiji, neovisno javno tijelo koje se bori protiv diskriminacije reklo je da je primilo 91 prijavu u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa između 7. oktobra i 7. decembra prošle godine, u usporedbi s 57 prijava za cijelu 2022. godinu.

Većina izvještaja bile su primjedbe ili nedjela koja se smatraju antisemitskim, uključujući slučajeve poricanja holokausta. U 66 slučajeva jasno je naznačeno židovsko podrijetlo ciljane osobe ili ljudi.

Većina slučajeva odnosila se na poruke mržnje, više od polovice na internetu, ali bilo je i komentara na javnim mjestima. Belgijska organizacija Unia također surađuje s državnim tužiteljstvom i belgijskom policijom u devet slučajeva napada i štete, navodi se.

Izvještaj navodi slučajeve premlaćivanja, grafita i skrnavljenja desetaka grobova u židovskom dijelu groblja u blizini grada Charleroia.

"Stoga možemo govoriti o jasnom porastu broja izvještaja o antisemitizmu od 7. oktobra 2023.", saopćila je Unia.

Također je primio osam prijava diskriminacije ili govora mržnje povezanih s palestinskim podrijetlom, arapskim podrijetlom ili muslimanskim vjerovanjem ljudi koji su bili meta između 7. oktobra i 7. decembra.

Mnoge europske zemlje zabilježile su porast prijavljenih antisemitskih djela i komentara od izbijanja rata. Prema podacima Svjetskog židovskog kongresa, u Belgiji živi oko 29.000 Židova. Iako je većina židovske zajednice u glavnom gradu Bruxellesu sekularna, lučki grad Antwerpen ima veliku ultraortodoksnu populaciju i najveću hasidsku zajednicu u Europi.

U Francuskoj, koja ima najveće europske židovske i muslimanske zajednice, Vijeće židovskih institucija u Francuskoj izjavilo je da je 57,8 posto antisemitskih djela u 2023. godini bilo usmjereno protiv pojedinaca.

Uključivali su fizičko nasilje ili prijeteće riječi i geste. Grupa je također primijetila "eksploziju broja antisemitskih nedjela u školama".

"Počinitelji antisemitskih nedjela sve su mlađi. Škola više nije utočište", saopćeno je.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG