Dostupni linkovi

U napadu na centar UN-ove agencije u Gazi najmanje devet poginulih


Dim iznad Khan Yunisa na jugu Pojasa Gaze nakon izraelskog bombardiranja, 24. januara 2024.
Dim iznad Khan Yunisa na jugu Pojasa Gaze nakon izraelskog bombardiranja, 24. januara 2024.

Izraelska vojska ispalila je dvije granate na Centar za obuku agencije UN-a za humanitarne poslove (UNRWA) u Khan Yunisu, na jugu Pojasa Gaze, ubivši devet osoba i ranivši više od 70, izvijestio je direktor agencije.

Oko 800 raseljenih osoba nalazi se u ovom centru, rekao je Thomas White.

Timovi UNRWA-e i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokušavaju doći do zgrade, ali ih u tome sprječava nasip zemlje, iako je ruta dogovorena s izraelskom vojskom, naveo je White u objavi na mreži X.

Na internetskoj stranici UNRWA-e navodi se da je do 14. januara ubijen 151 radnik te agencije, od kojih su četvero bili zdravstveni djelatnici.

Regionalni direktor WHO-a za istočni Mediteran Ahmed Al-Mandhari rekao je u srijedu da je situacija u Pojasu Gaze "katastrofalna", a broj radnika u zdravstvenim ustanovama "smanjen na pet posto".

"Napadi na zdravstvene ustanove predstavljaju flagrantno kršenje međunarodnog humanitarnog prava", istakao je.

Izraelske snage nastavile su napade tenkovima i bespilotnim letjelicama na grad Khan Yunis.

Glasnogovornica izraelske vlade odbacila je medijske izvještaje o mogućem novom posredničkom dogovoru s Hamasom prema kojem bi se borbe zaustavile u zamjenu za oslobađanje zarobljenika.

"Izrael neće odustati od uništenja Hamasa, povratka svih talaca i neće biti sigurnosne prijetnje Izraelu iz Gaze", rekla je novinarima glasnogovornica, Ilana Stein.

"Neće biti prekida vatre. Ranije su postojale pauze u humanitarne svrhe. Hamas je prekršio taj sporazum", poručila je.

Ministarstvo zdravstva u Pojasu Gaze kojim upravlja Hamas, navelo je u srijedu da je broj ubijenih na tom palestinskom teritoriju od početka rata između Izraela i te militantne organizacije dostigao 25.700, mahom žena, djece i maloljetnika, prenosi AFP.

U protekla 24 sata ubijeno je 210 ljudi.

Uz to je navedeno da je od 7. oktobra, kada je počeo rat, 63.740 ljudi ranjeno.

XS
SM
MD
LG