Dostupni linkovi

Izraelska vojska kaže da su u Gazi ubijena 24 vojnika


Sahrana pripadnika izraelske vojske, koji je ubijen na jugu Pojasa Gaze, na vojnom groblju Mount Herzl u Jerusalemu, 23. januara 2024.
Sahrana pripadnika izraelske vojske, koji je ubijen na jugu Pojasa Gaze, na vojnom groblju Mount Herzl u Jerusalemu, 23. januara 2024.

Izraelska vojska kaže da su 24 njena vojnika ubijen u Gazi, najsmrtonosnijem danu za izraelske snage od početka njihove kopnene operacije.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari rekao je da se pretpostavlja da je granata na raketni pogon pogodila tenk u blizini dvije zgrade u kojima su se nalazili.

Rekao je da su zgrade eksplodirale vjerovatno zbog mina koje su tamo postavile izraelske snage u namjeri da ih sruše.

IDF kaže da još istražuje detalje incidenta.

Incident se dogodio u ponedjeljak u centralnoj Gazi, u blizini kibuca Kisufim na izraelskoj strani granice, rekao je Hagari.

Rekao je da su vojnici, od kojih su većina bili rezervisti, bili uključeni u operaciju kako bi se stanovnicima južnog Izraela omogućilo da se sigurno vrate svojim domovima nakon što je desetine hiljada evakuisano nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog napisao je na društvenoj mreži X da je bilo "nepodnošljivo teško jutro" saznati o razmjerima mrtvih.

"U ime cijele nacije, tješim porodice i molim se za ozdravljenje ranjenih", rekao je on.

Izrael je započeo rat s deklarisanim ciljem uništenja Hamasa nakon njihovog napada 7. oktobra kada su ubili oko 1.300 ljudi, uglavnom civila, i uzeli oko 250 drugih kao taoce.

Najmanje 25.295 ljudi, uglavnom žena i djece, ubijeno je u izraelskoj vojnoj kampanji u Gazi od tada, prema Hamasovom ministarstvu zdravstva.

XS
SM
MD
LG