Dostupni linkovi

Netanjahu rekao Bajdenu da se protivi palestinskom suverenitetu u Gazi


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, Tel Aviv, 18. oktobar 2023.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, Tel Aviv, 18. oktobar 2023.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u subotu da je rekao američkom predsedniku Džou Bajdenu (Joe Biden) da odbacuje palestinski suverenitet u Pojasu Gaze.

Dva lidera razgovarala su telefonom u petak prvi put u skoro mesec dana. Bajden je posle razgovora rekao da veruje da je moguće da Netanjahu pristane na neki oblik palestinske države.

"U razgovoru s predsednikom Bajdenom, premijer Netanjahu je ponovio svoju politiku da posle uništenja Hamasa, Izrael mora zadržati bezbednosnu kontrolu nad Gazom kako bi osigurao da Gaza više neće predstavljati pretnju Izraelu, što je uslov koji je u suprotnosti sa zahtevom za palestinskim suverenitetom", saopštila je Netanjahuova u subotu.

Netanjahu je u četvrtak odbacio palestinski suverenitet nad okupiranom Zapadnom obalom, rekavši da je to nespojivo s potrebom Izraela da ima "bezbednosnu kontrolu nad celom teritorijom zapadno od (reke) Jordana".

Bajden je posle razgovora u petak rekao da je moguće da Netanjahu pristane na neki oblik rešenja dve države, koji diplomate decenijama smatraju za najbolji način da se donese mir na Bliski istok

"Postoji više vrsta rešenja dve države. Postoji veliki broj zemalja koje su članice UN koje... nemaju svoje vojske", rekao je Bajden novinarima posle događaja u Beloj kući.

Visoki zvaničnik Hamasa u subotu je odbacio Bajdenovu izjavu o mogućnosti da Izrael pristane na uspostavljanje palestinske države.

"Iluzija koju Bajden propoveda o državi Palestini i njenim karakteristikama ne zavarava naš narod", naveo je u saopštenju Izat al-Rišk, član političkog biroa palestinske islamističke grupe.

"Bajden je potpuni partner u genocidnom ratu i naši ljudi ne očekuju ništa dobro od njega", dodao je on.

Netanjahu se zavetovao da će uništiti Hamas i demilitarizovati Gazu posle napada palestinskog militantnog pokreta na Izrael 7. oktobra, i sve se više protivi pritisku SAD za plan koji uključuje neki oblik palestinske državnosti.

U Hamasovom napad na Izrael ubijeni je oko 1.140 ljudi, uglavnom civila, navodi Izrael.

Izrael je uzvratio nemilosrdnom vazdušnom i kopnenom ofanzivom u kojoj je ubijeno najmanje 24.900 Palestinaca, navodi Ministarstva zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG