Dostupni linkovi

Detalji uništavanja dokaza u predmetu protiv suspendovanog šefa Suda BiH i bivšeg glavnog obavještajca


Ranko Debevec (prvi red desno) i Osman Mehmedagić (drugi red desno), na ročištu za određenje pritvora, 20. decembra 2023.
Ranko Debevec (prvi red desno) i Osman Mehmedagić (drugi red desno), na ročištu za određenje pritvora, 20. decembra 2023.

Sud Bosne i Hercegovine je na ročištu 16. januara razmatrao zahtjev Tužilaštva BiH da produži pritvor za još dva mjeseca suspendiranom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Osmanu Mehmedagiću.

Debevec i Mehmedagić su u pritvoru od 18. decembra prošle godine, kada su uhapšeni pod sumnjom da su nezakonito prisluškivali sudije Suda Bosne i Hercegovine i uposlenike državnog tužilaštva.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti Mehmedagića i Debevca za krivično djelo zloupotreba položaja.

Tužiteljica Bojana Jolović je obrazlagala zahtjev za produženje pritvora, navodeći svjedočenje koje je tužilaštvu dao svjedok Trifko Buha, Mehmedagićev zamjenik.

Buha je u OSI zadužen za operativni rad, ali nije bio upoznat niti je potpisivao sporne naloge za prisluškivanje, kako je propisano zakonom, rekla je Jolović.

Dodala je da je riječ o više od 60 nezakonitih naloga za prisluškivanje, koje je Sud BiH izdavao OSA-i.

Na nalozima su bili telefonski brojevi bez imena nijhovih vlasnika, što nije u skladu sa zakonom, navela je tužiteljica Jolović.

"Toj praksi su se protivili zaposlenici Suda BiH, koji su upozorili Debevca da je takvo postupanje nezakonito, ali je on iskoristio svoj autoritet, kao tadašnji predsjednik suda, i rekao im da to, ipak, urade na taj način", rekla je Jolović.

Navodeći da su optuženi već ranije pokušavali i uspijevali da sakriju i unište dokaze, Jolović je opisala pokušaj Debevca da sakrije jedan od telefona koji je koristio, stavljajući ga u torbu advokatice Vasvije Vidović prilikom saslušanja.

Navela je i izjave svjedoka koji su govorili o uništavanju nezakonitih naloga za prisluškivanje u OSI i Sudu Bosne i Hercegovine krajem novembra 2022. godine.

Tužiteljica je istakla da je Debevec nakon hapšenja iskoristio pravo na telefonski poziv da nazove uposlenicu Suda BiH i naloži joj da iz Suda BiH iznese "knjigu evidencije o uvidu u tajne podatke", što je ona i učinila. Međutim, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su pronašli i oduzeli tu knjigu, navela je Jolović.

Više svjedoka je, prema riječima tužiteljice Jolović, potvrdilo da je Debevec naredio uposlenici da u računarima Suda BiH prepravi ili trajno izbriše datume i brojeve na nalozima za prisluškivanje izdatim nakon 2022. godine.

Tužiteljica je, također, navela i nezakonit pokušaj komunikacije sa osumnjičenim posredstvom zatvorskog službenika, koji je neovlašteno ušao u ćeliju Mehmedagića. Dodala je da Tužilaštvo BiH provjerava o čemu su zatvorski službenik i Mehmedagić razgovarali.

Prema njenim riječima, Tužilaštvo BiH planira u narednom periodu i vještačenje telefona i računara, kao i saslušavanje 10 do 15 svjedoka, većinom zaposlenika OSA-e i Suda BiH.

Stavovi odbrane

Braniteljica suspendovanog predsjednika Suda BiH Debevca, Tatjana Savić, tražila je izricanje mjera zabrane kretanja i kontakta. Navela je da pokušaj skrivanja telefona, koji je Debevec dao advokatici Vidović, može biti razlog za pritvor, ali ne i za produženje pritvora, kako je rekla.

Debevec je tokom ročišta rekao "da ne može uticati na svjedoke, jer nakon suspenzije više nije uticajna osoba".

"Ljudi sad mogu samo bježati od mene", dodao je Debevec.

Advokat Osmana Mehmedagića, Nermin Mulalić, rekao je da proširenje istrage ne može biti osnova za produženje pritvora njegovom klijentu.

Sud Bosne i Hercegovine će odluku o produženju pritvora Debevcu i Mehmedagiću donijeti najkasnije do 18 januara.

Šta se zna o Mehmedagiću i Debevcu?

Bivši direktor OSA-e BiH Osman Mehmedagić se nalazi od 15. marta 2023. na "crnoj listi" američkog Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC), koji djeluje pri Ministarstvu za trezor Sjedinjenih Američkih Država.

U obrazloženju su američke vlasti tada navele da je sankcionisan, jer je kao generalni direktor OSA-e zloupotrijebio državnu telekomunikacijsku kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

Također, OFAC je naveo da postoje vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao s kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku.

Sjedinjene Američke Države su 11. decembra prošle godine proširile sankcije protiv Mehmedagića, te na listu dodale i njegovu suprugu Amelu Mehmedagić Šehović.


Disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV), tijela nadležnog za imenovanja i sankcioniranje svih sudija i tužilaca, izrekla je Ranku Debevcu u augustu prošle godine javnu opomenu.

Prijavljen je da je "namjerno davao lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća".

Takođe, prijavljen je i za "ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije".

VSTV je suspendovao Debevca sa pozicije predsjednika Suda BiH nakon hapšenja.

XS
SM
MD
LG