Dostupni linkovi

Premijerka Srbije sa poljoprivrednicima najavila jednostavnije prijave za subvencije


Protest poljoprivrednika u Subotici, 19. novembar 2023.
Protest poljoprivrednika u Subotici, 19. novembar 2023.

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se 14. januara sa predstavnicma poljoprivrednika, a dogovoreno je da će se susreti u istom formatu nastaviti i u narednom periodu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabić je, kako je prenela Vlada, navela da su i poljoprivrednici i država "na zajedničkom zadatku", a to je da u najvećoj meri pojednostave sistem prijave za subvencije sa jedne strane, uz strogu kontrolu korišćenja tih subvencija sa druge.

Na sastanku je bilo reči o načinu prijavljivanja parcela na platformi e-Agrar, posebno o prijavljivanju zemljišta za koje se nikada do sada nisu dobijale subvencije.

Dogovoreno je da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade i biti spreman za dalje procedure, odnosno izmene i dopune zakona.

Vlasnici parcela na kojima poljoprivrednici obrađuju zemljište, kako su dodali iz Vlade, biće u obavezi da potpišu ugovor sa poljoprivrednicima, kako bi se mogućnosti zloupotreba svele na minimum.

Predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika, koji su 2023. protestovali blokadom puteva, tražili su sastanak sa premijerkom jer imaju problem oko upisa parcela koje su zakupili u e-Agrar, a vlasnici sa njima nisu sklopili ugovor.

'Ne možemo da proizvodimo': Poljoprivrednici Srbije traže bolje uslove za rad
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Poljoprivrednici se takođe protive formiranju Privredne komore poljoprivrednika.

XS
SM
MD
LG