Dostupni linkovi

Najveća bolnica u Gazi uspjela obnoviti rad na nekim odjeljenjima


Bolnica Al Shifa u gradu Gazi, novembra 2023.
Bolnica Al Shifa u gradu Gazi, novembra 2023.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je objavila da je najveća bolnica u Pojasu Gaze, teško pogođena ratom između Izraela i Hamasa, uspjela obnoviti rad na nekim odjeljenjima.

Kako je protekle noći naveo generalni sekretar WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na nalogu X tim te organizacije zajedno je sa svojim partnerima uspio doći do bolnice Al-Shifa na sjeveru Gaze i isporučiti 9.300 litara goriva i medicinske zalihe, kako bi se liječilo oko 1.000 ranjenih osoba i pacijenata na dijalizi, piše AFP.

Tim UN-ove agencije vidio je da bolnica ponovo može zbrinuti pacijente zahvaljujući medicinskom timu od 60 ljudi.

Al-Shifa ponovo ima 40 kreveta na odjeljenju hirurgije i opće medicine, urgentno odjeljenje i četiri operacijske sobe, precizirao je šef WHO-a, čija je organizacija saopćila sredinom decembra da se pomoć stotinama ranjenih ukazuje na zemlji, a da se najteži slučajevi evakuiraju u drugu bolnicu uprkos opasnosti.

Također, navedeno je da bolnica Al-Shifa ponovo ima ginekološko-akušersko i radiološko odjeljenje, ograničen kapacitet za hemodijalizu i minimalne kapacitete za analize.

"Mi ponovo insistiramo da zdravstvo mora biti zaštićeno i nikada ciljano, ni militarizirano", naglasio je generalni direktor WHO-a.

Bolnica Al-Shifa našla se u centru intenzivnog bombardiranja, a potom kopnenih borbi u prvim sedmicama rata Izraela i militantne organizacije Hamas.

Izraelska vojska vjeruje da je Al-Shifa glavni zapovjedni centar za operacije Hamasa u Pojasu Gaze što je ta ekstremistička organizacija opovrgnula.

Rat je izazvan napadom bez presedana palestinskih ekstremista predvođenih Hamasom na jug Izraela 7. oktobra u kojima je poginulo 1.140 ljudi, uglavnom civila.

U izraelskim vojnim operacijama u Gazi poginulo je najmanje 23.469 ljudi, uglavnom žena, djece i maloljetnika, podaci su tamošnjeg ministarstva.

Zdravstveni sistem u Gazi je na ivici kolapsa kako tvrdi WHO.

Humanitarna situacija na tom malom palestinskom teritoriju je neopisiva i isporuka pomoći je suočena sa skoro nepremostivim preprekama, upozorio je šef WHO-a.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG