Dostupni linkovi

Fajon zabrinuta zbog ruskog uticaja u Srbiji i Republici Srpskoj


Slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon tokom službene posete Sarajevu, Bosna i Hercegovina, 13. januara 2023.
Slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon tokom službene posete Sarajevu, Bosna i Hercegovina, 13. januara 2023.

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon rekla je 10. januara u intervjuu za CNN da je zabrinuta zbog ruskog uticaja i uplitanja u Srbiji i entitetu Republika Srpska u BIH.

Ona je rekla da Rusija želi da "ovlada prostorom Zapadnog Balkana" nakon rata u Ukrajini.

"Ono što pratimo i u Srbiji i u Republici Srpskoj uz dezinformacije – rusku propagandu i uplitanje. I zato moramo zaustaviti ovaj rat. Moramo se boriti sa pravedan i trajan mir za Ukrajince. I to je naša zajednička odgovornost", rekla je Fajon.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron takođe je 9. januara rekao da Rusija ima za cilj da destabilizuje region Zapadnog Balkana.

"Mislim da je odnos Zapada prema Kosovu i Zapadnom Balkanu stvoren pre nego što je Rusija napala Ukrajinu. Sada moramo mnogo da razmišljamo o tome šta se promenilo", rekao je on dodajući da Rusija želi da učini više na destabilizaciji Zapadnog Balkana, preko svojih saveznika, uključujući Srbiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je na ovu izjavu 10. januara navodeći da je razočaran, kao i da je "Srbija nezavisna zemlja i da nije proksi ni Rusije, ni Amerike, ni Britanije, ni Nemačke, niti bilo koga drugog".

On je to izjavio prilikom posete Ruskom domu (ruski centar za nauku i kulturu) u Beogradu.

Zvaničnici Evropske unije takođe odbacili su u januaru navode iz Beograda da Brisel pokušava da se meša u izborni proces u Srbiji.

"Odbacujemo ove optužbe, koje su bez ikakvog osnova, potpuno su lažne i podstaknute ruskom propagandom, koja ima za cilj da ometa put Srbije u EU", izjavio je portparol EU Piter Stano.

Pojedini zvaničnici u Srbiji su ranije ocenili da iza protesta koji se organizuju u toj zemlji zbog navodnih izbornih neregularnosti stoji Zapad, a premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je ruska bezbednosna služba "dostavljala podatke" o mogućim incidentima na protestu u Beogradu.

U Srbiji su 17. decembra održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 gradova i opština, uključujući Beograd.

Od 18. decembra održavani su protesti u Beogradu na poziv opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" sa zahtevom da se ponište izbori zbog tvrdnji o izbornoj krađi Srpske napredne stranke (SNS).

Ta stranka i državni vrh ove navode demantuju.

Sumnje u regularnost izbora iskazala je i OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

XS
SM
MD
LG