Dostupni linkovi

Blinken sa turskim zvaničnicima o Gazi, Švedskoj u NATO-u


Američki državni sekretar Antony Blinken i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Istanbulu, Turska, 6. januara 2024.
Američki državni sekretar Antony Blinken i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Istanbulu, Turska, 6. januara 2024.

Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se u subotu s čelnikom Turske, a slijedi mu sastanak sa čelnikom Grčke na početku jednosedmičnog putovanja u svrhu smirivanja napetosti koje su porasle na Bliskom istoku nakon što je počeo rat Izraela i Hamasa u oktobru.

Najviši diplomata Bidenove administracije susreo se u subotu u Istanbulu sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, oštrim kritičarem izraelskih vojnih akcija u Gazi, prenosi Reuters.

Blinken i ministar spoljnih poslova Hakan Fidan prije toga su razgovarali o ratu i humanitarnoj krizi u Gazi i turskoj ratifikaciji članstva Švedske u NATO-u, izvijestilo je ministarstvo spoljnih poslova Turske.

Američki zvaničnici su frustrirani dugotrajnim procesom, ali ubijeđeni da će Ankara uskoro da odobri pristupanje Švedske NATO-u nakon što je ta zemlja u decembru dobila podršku odbora turskog parlamenta, rekao je neimenovani visoki zvaničnik State Departmenta koji je doputovao s Blinkenom.

Američki poslanici su odgodili prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj dok ne ratifikuje članstvo Švedske u NATO-u.

Švedska je zajedno sa Finskom podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu početkom 2022. godine. Ulaskom u NATO, postala bi 32. članica tog saveza. Finska se pridružila prošle godine.

Blinken će kasnije otputovati na Kretu na sastanak sa grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom. Grčka, članica NATO-a, čeka odobrenje američkog Kongresa za prodaju borbenih aviona F-35.

"Razgovarat ćemo o ovom pitanju. Mislim da će biti pozitivnih pomaka", rekao je grčki ministar vanjskih poslova George Gerapetritis za grčku televiziju Skai.

Blinkenova turneja obuhvatit će arapske države, Izrael i okupiranu Zapadnu obalu, gdje će poručiti da Washington ne želi regionalnu eskalaciju sukoba u Gazi.

Američki zvaničnik rekao je da Turska ima odnose s mnogim stranama u sukobu, referišući se na njene veze sa američkim neprijateljem Iranom i Hamasom. Za razliku od SAD-a, Turska ne smatra Hamas terorističkom organizacijom i prima u posjetu neke članove.

Rat je počeo kad je Hamas napao Izrael 7. oktobra i ubio 1.200 ljudi, a oteo 240.

Izraelska osvetnička ofanziva ubila je 22.700 Palestinaca, tvrde palestinski zvaničnici, a sukob se proširio na Zapadnu obalu, Liban i plovne puteve Crvenog mora.

Blinken se nada da će postići napredak u razgovorima o tome kako bi se moglo upravljati Gazom ako i kad Izrael postigne svoj cilj i uništi Hamas.

Washington želi da zemlje u regiji, uključujući Tursku, imaju ulogu u obnovi, upravljanju i bezbjednosti u Pojasu Gaze kojim od 2007. upravlja Hamas, rekao je zvaničnik.

XS
SM
MD
LG