Dostupni linkovi

Ukrajina pogođena do sada najvećim brojem ruskih dronova


Vatrogasci na mjestu muzeja posvećenog Romanu Šuheviču, vođi Ukrajinske pobunjeničke armije (UPA), koji je uništen u napadu ruske bespilotne letjelice, u Lvivu, Ukrajina, 1. januara 2024.
Vatrogasci na mjestu muzeja posvećenog Romanu Šuheviču, vođi Ukrajinske pobunjeničke armije (UPA), koji je uništen u napadu ruske bespilotne letjelice, u Lvivu, Ukrajina, 1. januara 2024.

Ukrajinska vojska je tvrdila da je Rusija lansirala 90 dronova tokom novogodišnje noći, opisujući napad kao "rekordni broj".

Vazduhoplovstvo je u objavi od 1. januara na Telegramu napisalo da je uništilo 87 bespilotnih letjelica "shahed" iranske proizvodnje, dodajući da protivvazdušna odbrana djeluje širom zemlje.

Jedan civil je ubijen, a devet ih je povrijeđeno u napadu na crnomorski lučki grad Odesu, rekao je šef regionalne administracije Oleh Kiper.

Ukrajinska vojska je saopštila da je napad dronom na Odesu bio usmjeren na lučku infrastrukturu i da je izbio požar na jednom lučkom terminalu.

"Veliki broj dronova usmjeren je s mora prema priobalnom pojasu", navodi se u saopštenju Južne vojne komande na Telegramu.

Komanda je takođe saopštila da Rusija ima tri nosača raketa zemlja-vazduh na dužnosti u Crnom moru naoružana sa 24 krstareće rakete "Kalibr".

"Nivo prijetnje od projektila je izuzetno visok", navodi se u saopštenju.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

U svom noćnom novogodišnjem obraćanju predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je Ukrajincima na otporu ruskoj invaziji i pozvao ih da žive po pravilu "ili radiš ili se boriš".

"Zato što je najveća svetska teroristička organizacija protiv nas", rekao je.

"I očigledno je koliko još treba da radimo, koliko aktivnije treba da radimo i koliko naše jedinstvo i naša borba treba da budu jača", kayao je.

"Svako od nas je sposoban za više. Naš herojski narod to dokazuje svaki dan", poručio je.

U zasebnoj novogodišnjoj poruci, premijer Denis Šmihal rekao je da je 2023. bila "težak period iskušenja", tokom kojeg je zemlja "istrajala i postala jača".

"U 2024. ulazimo sa vjerom u buduću pobjedu i mir", dodao je.

XS
SM
MD
LG