Dostupni linkovi

SAD 'duboko zabrinute' za Navaljnog


Ruski opozicioni lider Aleksej Navlajni tokom saslušanja video linkom iz zatvora, 17. maj 2022.
Ruski opozicioni lider Aleksej Navlajni tokom saslušanja video linkom iz zatvora, 17. maj 2022.

Sjedinjene Američke Države su u ponedeljak izrazile ozbiljnu zabrinutost za stanje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navlajnog koji je prebačen u zatvor na Arktiku, pošto se više od dve nedelje nije znalo gde se nalazi.

Portparolka Navljanog Kira Jarmiš izjavila je u ponedeljak da se on nalazi u zatvoru u regionu na severu Rusije, dodajući i da ga je video njegov advokat.

"Pronašli smo Alekseja Navaljnog. Sada se nalazi u IK-3 u naselju Harp u Jamalo-Neneckom autonomnom okrugu. Danas ga je posetio njegov advokat. Aleksej je dobro", objavila je Jarmiš na mreži X.

Kaznena kolonija u koju je prebačen Navaljni udaljena je oko 1.900 kilometara od Moskve.

Stejt departmenta je pozdravio vesti da se saznalo gde je zatvoreni kritičar Kremlja.

"Međutim, i dalje smo duboko zabrinuti za dobrobit gospodina Navaljnog i uslove njegovog nepravednog pritvora", naveo je u saopštenju portparol Stejt departmenta.

Vašington se pridružuje porodici i pristalicama Navaljnog "u pozivima na njegovo hitno bezuslovno oslobađanje", naveo je portparol, dodajući da SAD takođe pozivaju "rusku vladu da prekine eskalaciju represije nad nezavisnim glasovima u Rusiji".

Gde je Navaljni nije se znalo otkad je 12. decembra ruska Savezna zatvorska služba (FSIN) saopštila da je on "u zatvorskoj ustanovi izvan granica oblasti Vladimir". Njegovi saradnici su naveli 18. decembra da Navaljnog niko nije čuo 13 dana.

Osuđenici se u Rusiji prebacuju vozovima posebnom dizajniranim za zatvorenike. Premeštanje može trajati danima, nedeljama, pa čak i mesecima jer se vozovi zaustavljaju, a osuđenici provode vreme u tranzitnim zatvorima.

Četrdesetsedmogodišnji Navaljni zatvoren je 2021. nakon što se dobrovoljno vratio iz Njemačke gde je lečen od, kako pokazuju zapadni laboratorijski testovi, pokušaja trovanja nervnim agensom.

Navaljni je naveo da je otrovan u Sibiru u avgustu 2020. Kremlj je negirao da stoji iza pokušaja ubistva Navaljnog i navodi da nema dokaza da je otrovan nervnim agensom.

Kazna mu je ove godine produžena na 19 godina zbog optužbi za ekstremizam.

Izvori: AFP, Reuters

XS
SM
MD
LG