Dostupni linkovi

Nova poljska vlada položila zakletvu


Novi poljski premijer Donald Tusk i članovi njegove vlade polažu zakletvu u predsedničkoj palati u Varšavi, 13. decembar 2023.
Novi poljski premijer Donald Tusk i članovi njegove vlade polažu zakletvu u predsedničkoj palati u Varšavi, 13. decembar 2023.

Vlada novog poljskog premijera Donalda Tuska položila je u sredu zakletvu u poslednjem koraku u prenosu vlasti koji označava ogromnu promenu posle osam godina vladavine nacionalista.

Posle višegodišnjih sporova između Varšave i Brisela pod prethodnom vladom, koju je predvodila stranka Pravo i pravda (PiS), dolazak Tuska na vlast pobudio je nade u bolje odnose s ostatkom Evropske unije.

U govoru u parlamentu u utorak, centrista Tusk, koji je kao predsednik Evropskog saveta od 2014. do 2019. predsedavao samitima lidera EU, obećao je da će obezbediti milijarde evra za Poljsku koje je EU zamrznula usled zabrinutosti zbog vladavine prava.

Njegov zadatak mogle bi da zakomplikuju sudije imenovane u okviru pravosudnih reformi koje je sproveo PiS i za koje kritičari kažu da podrivaju nezavisnost sudova, kao i pravo veta koje ima predsednik Andžej Duda (Andrzej), saveznika PiS-a.

Duda je ranije govorio veoma kritično o Tusku, ali je u sredu pomirljivo govorio posle ceremonije polaganja zakletve.

"Imajte na umu da sam otvoren za saradnju", rekao je on. "Mi dolazimo iz različitih političkih tabora, ali sam ustanovio da o važnim pitanjima, kao što je bezbednost, možemo doći do razumevanja".

Tusk (66) rekao je da će se njegova vlada usredsrediti na obnavljanje vladavine prava i poštovanja ustava i da njegova vlada smatra da je Duda delimično odgovoran za reforme za koje navodi da su podrile nezavisnost pravosuđa.

"Vernost odredbama ustava biće zaštitni znak naše vlade", rekao je Tusk, dodajući da misli da želja birača da se ponovo uspostavi vladavina zakona stoji iza rekordne izlaznosti na izborima 15. oktobra.

Izazovi pred novom vladom

PiS je osvojio najviše glasova na izborima, ali nije imao potrebnu većinu za formiranje vlade, što je otvorilo put Tusku da formira vladu koja je u utorak dobila odobrenje parlamenta.

Kao primer izazova s kojima će se Tusk suočiti, poljski ustavni sud presudio je u ponedeljak da je neustavan zakon o reformi pravosuđa koji je Poljska trebalo da usvoji da bi pristupila fondovima EU.

Do istog zaključka došao je i po pitanju kazni koje je izrekao najviši sud EU pre konačne presude, koje su poznate kao privremene mere.

Potrošnja prethodne vlade pred kraj njenog mandata takođe je opteretila budžet, komplikujući napore Tuska da ispuni obećanja u kampanji.

Očekuje se da će Tusk otputovati u Brisel na samit EU koji se održava u četvrtak i petak.

Pored pokušaja da deblokira sredstva za Poljsku, Tusk će izraziti podršku nastojanjima Ukrajine da se na pridruži Evropskoj uniji.

Dok u Kijevu raste zabrinutost oko posvećenosti njegovih zapadnih saveznika za finansiranje odbrane od ruske invazije, Tusk je u utorak rekao da će se Poljska zalagati za nastavak podrške.

Ukrajina se suočava s mogućnošću da Mađarska na samitu u Briselu ne da zeleno svetlo za početak pregovora o pristupanju EU.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG