Dostupni linkovi

Mogući premijer Poljske u Briselu 'obnavlja poziciju zemlje'


Donald Tusk
Donald Tusk

Donald Tusk, opozicioni kandidat koji bi mogao da postane sledeći premijer Poljske, pokušao je da popravi veze Varšave sa Evropskom unijom tokom niza sastanaka u Briselu koji su takođe bili usmereni na otključavanje milijardi evra u fondovima koji su bili zamrznuti zbog demokratskog nazadovanja pod odlazećom nacionalističkom vladom.

Tusk je stigao u Brisel dan nakon što su lideri opozicionog bloka, koji je zajedno osvojio najviše glasova na poljskim parlamentarnim izborima 15. oktobra, objavili da su spremni da vladaju zajedno sa Tuskom kao premijerom.

"Današnji cilj je da obnovim poziciju moje zemlje u Evropi, da ojačam Evropsku uniju u celini. Rezultati izbora u Poljskoj i neverovatna izlaznost, uključujući i najmlađe birače u Poljskoj, jasno su dali do znanja celoj Evropi, mislim da su demokratija, vladavina prava, sloboda izražavanja, evropsko jedinstvo i dalje važni za naše ljude", rekao je Tusk.

U zavisnosti od toga kome poljski predsednik Andžej Duda prvo poveri mandat za formiranje vlade, budući premijer bi mogao da položi zakletvu tek u decembru.

Tusk, koji je skoro sedam godina bio šef poljske vlade, jasno je stavio do znanja da je u Brisel otišao kao lider opozicije, a ne kao premijer.

On je sastanak u sredu ujutro sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen opisao kao neformalni.

"Morao sam da preuzmem inicijativu pre konačnog postizbornog poravnanja, jer je neophodno koristiti sve metode, čak i one nestandardne, da uštedimo novac koji Poljska zaslužuje", rekao je Tusk novinarima.

Cilj je, kako je rekao, da se ubrza proces obnavljanja punog prisustva Poljske u bloku od 27 zemalja.

"Vraćamo se na ovaj put sa punim uverenjem da je to volja poljskih birača", rekao je on.

Pravo i pravda, nacionalistička konzervativna vlada koja je vladala Poljskom osam godina, osvojila je više glasova od bilo koje druge partije na izborima, ali je izgubila većinu i neće imati dovoljno mesta da upravlja zemljom. Stranka je saopštila da sebe smatra pobednikom izbora i da njenom predstavniku treba prvo dati šansu da pokuša da formira vladu.

Ako Duda da Pravu i pravdi prvu šansu za sastavljanje vlade, kao što mnogi očekuju, to bi moglo da na nekoliko nedelja odloži polaganje zakletve vlade koju predvodi Tusk.

Opozicione grupe u savezu sa Tuskom vodile su kampanju na obećanjima da će obnoviti demokratske standarde i veze sa EU koja su se pogoršala tokom osam godina vladavine konzervativaca, pošto je Pravo i pravda nametnula kontrolu nad sudovima i drugim pravosudnim organima na način za koji je EU rekla da krši demokratsko razdvajanje ovlašćenja.

Opozicione grupe su zajedno osvojile preko 54 odsto glasova i imale bi udobnu većinu od 248 od 460 mesta u Sejmu, donjem domu parlamenta.

Izlaznost na izbore bila je preko 74 posto, što je rekordno visoko u postkomunističkoj Poljskoj, uz veliko učešće mladih i žena na glasanju.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG