Dostupni linkovi

Izrael pokrenuo ofanzivu na jugu Gaze, pokazuju satelitski snimci


Na ovoj satelitskoj snimci Planet Labs PBC-a vide se izraelska oklopna vozila i tenkovi sjeverno od Kan Junisa u Pojasu Gaze u nedjelju, 3. decembra.
Na ovoj satelitskoj snimci Planet Labs PBC-a vide se izraelska oklopna vozila i tenkovi sjeverno od Kan Junisa u Pojasu Gaze u nedjelju, 3. decembra.

Satelitski snimci koje je u utorak analizirao AP pokazuju da je izraelska vojska počela kopnenu ofanzivu u južnim krajevima Pojasa Gaze u ratu protiv Hamasa.

Od isteka privremenog prekida vatre i razmjene talaca u zatočeništvu Hamasa za Palestince u izraelskim zatvorima vojska Izraela je pokrenula žestoko bombardovanje i kopnene sukobe i na jugu Pojasa Gaze.

Snimci koje je objavio Planet Labs PBS pružaju prvi jasan uvid u intenzitet i obim borbe.

Na snimcima od nedjelje vide se izraelski tenkovi i oklopni transporteri samo šest kilometara sjeverno od središta Kan Junisa, glavnog grada u južnom dijelu Pojasa Gaze.

Mnogi stanovnici koji su pobjegli od izraelske ofanzive i bombardovanja u Gaza Cityju na sjeveru, sada žive oko Kan Junisa i drugim okolnim područjima pošto im je izraelska vojska naredila da se evakuišu.

Izraelski vojnici su se razmjestili zapadno od Salah al-Dina glavnog koridora od sjevera ka jugu Pojasa Gaze kojim su mnogi Palestinci pobjegli.

Analiza AP-a je pokazala pozicije na četiri lokacije sa oko 150 oklopnih transportera, tenkova i drugih vozila.

Izraelski vojnici su na nekim mjestima postavili prepreke oko nekih pozicija koje se mogu koristiti kao zaklon.

Na tlu se vide svježi tragovi kretanja tenkova.

Izraelska vojska nije odmah odgovorila na zahtjev AP da komentariše strategiju za ofanzivu i šta snimci pokazuju.

Međutim, manevri i broj vozila sugerišu da se vojska potencijalno sprema da krene u Kan Junis. Već ima izvještaja o sukobu na tom području.

XS
SM
MD
LG