Dostupni linkovi

Hrvatski diplomata proglašen za personu non grata u Srbiji


Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, tabla
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, tabla

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je 20. novembra donelo odluku da, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za persona non grata, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Odluka je, kako se navodi, doneta u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatske odnose.

U ovom članu se navodi da država "može u svako doba i bez obaveze obrazlaganja svoje odluke obavestiti državu pošiljateljicu da je šef ili bilo koji drugi član diplomatskog osoblja misije persona non grata ili da bilo koji drugi član osoblja misije nije prihvatljiv".

"Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Hrvatske Hidajetu Biščeviću", piše u saopštenju.

U saopštenju nije precizirano kako je Šnajder izašao iz okvira diplomatskih normi.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, kako se navodi u saopštenju, žali zbog postupanja navedenog diplomate u proteklom periodu "koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusedskoj saradnji i sveukupnom podizanju nivoa mira i stabilnosti u regionu".

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izražava očekivanje da će Srbija i Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog poverenja, a u cilju ostvarenja zajedničke evropske budućnosti, navodi Ministarstvo.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske nisu odmah odgovorili RSE na hitan upit o ovoj odluci Ministarstva u Srbiji.

XS
SM
MD
LG