Dostupni linkovi

Brnabić odbacuje kritike na nacrte medijskih zakona u Srbiji


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u Skupštini Srbije 18.05.2023.
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u Skupštini Srbije 18.05.2023.

Premijerka Srbije Ana Brnabić odbacila je 12. oktobra kritike na nacrte Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima koje bi, prema njenim rečima, Vlada Srbije trebalo da usvoji tog dana, prenosi Beta.

"Nije postojao nijedan negativan stav o ova dva medijska zakona, svi su rekli da je to veliki korak u pravom smeru, da je to nešto revolucionarno za medijsku scenu Srbije. Onda pročitam u vašim medijima da Evropska federacija novinara kaže da su nacrti tih zakona katastrofa, korak u lošem smeru, još jedan užasan primer šta radimo sa medijskom scenom u Srbiji", navela je premijerka.

Ocenila je i da "nema potrebe" za usvajanjem tih zakona ako i predstavnici medijskih i novinarskih udruženja dele to mišljenje.

"Ja sam sinoć pozvala sve i rekla da ne moramo da idemo na usvajanje zakona ako je to njihovo mišljenje. Mi ovo radimo zato što je to bilo u Medijskoj strategiji", navela je ona.

Ona je izjavila i da Telekom Srbija, kao kompanija koja je "delom u državnom vlasništvu", može "preko drugih kompanija" da bude vlasnik medija.

Brnabić je rekla da Telekom "sa drugim kompanijama ima drugu kompaniju koja je onda vlasnik medija".

"To nije zakonom zabranjeno", rekla je premijerka odgovarajući na pitanja novinara.

Ministarstvo informisanja uputilo je u septembru na javnu raspravu nacrte Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnom informisanju i medijima navodeći da imaju za cilj da "unaprede sistem javnog informisanja", a javna rasprava je trajala do 7. oktobra.

Novinarska udruženja u Srbiji, kako je pisao RSE, imala su više primdbi na ove nacrte zakona, a među glavnim je širenje uticaja države na medije i obesmišljavanje uloge regulatornih tela.

Pojedina novinarska udruženja istakla su da je problematična pozicija Telekoma na medijskom tržištu.

Većinski vlasnik telekomunikacione kompanije Telekom Srbija je država, a u okviru ove kompanije posluju, između ostalog, kablovski operator televizije, interneta i telefonije Supernova, sportska televizija Arena i informativni TV Juronjuz Srbija (Euronews Serbia).

Iz Telekoma su u septembru za RSE naveli da je njihovo poslovanje u medijskom sektoru "ne samo u skladu sa domaćim propisima i Ustavom, već i sa pravom EU, pravilima Saveta Evrope i najbolje evropske prakse".

Reporteri bez granica ocenili su u septembru da Srbija odugovlači sa reformom medijske regulative, što je obaveza koju je preuzela.

"Dugo očekivani Zakon o javnom informisanju i medijima, koji je trenutno predmet javnih konsultacija, ni na koji način ne rešava problem nedostatka novinarske etike na srpskim TV kanalima, a naišao je na žestoke kritike domaćih novinarskih udruženja", naveli su Reporteri bez granica.

XS
SM
MD
LG