Dostupni linkovi

Izraelska vlada jedinstva za vrijeme trajanja rata s Hamasom


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pridružio se u srijedu šefu Stranke nacionalnog jedinstva Beniju Gancu i izraelskom ministru odbrane Joavu Galantu kako bi najavili stvaranje vlade nacionalnog jedinstva.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pridružio se u srijedu šefu Stranke nacionalnog jedinstva Beniju Gancu i izraelskom ministru odbrane Joavu Galantu kako bi najavili stvaranje vlade nacionalnog jedinstva.

Suočen s najkrvavijim ratom u posljednjih 50 godina, Izrael je uspostavio vladu nacionalnog jedinstva nakon što je premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) pristao da podijeli vlast s glavnim političkim rivalom i liderom centrističke opozicije Benijem Gancom (Benny Gantz).

Odluka dolazi usred žestokih kritika na račun premijera nakon iznenadnog napada Hamasa tokom vikenda, koji je predstavljao ogroman neuspjeh izraelske obavještajne službe u posljednjih nekoliko decenija.

Netanjahu ujedno nastoji uspostaviti određeno jedinstvo u zemlji poslije perioda polarizacije u izraelskom društvu i politici, pišu svjetski mediji.

Osveta kao cilj

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pridružio se u srijedu, 11. oktobra najvećem političkom rivalu Beniju Gancu u stvaranju ratne vlade koja će nadgledati borbu za osvetu za napad militanata Hamasa tokom vikenda, javio je Asošiejtid press (The Associated Press).

Netanjahu je obećao da će "slomiti i uništiti" Hamas, rekavši u televizijskom obraćanju da je "svaki pripadnik Hamasa mrtav čovjek".

U međuvremenu, dodaje AP, palestinska patnja u Pojasu Gaze raste nakon što su u izraelskom bombardovanju uništeni kvartovi, dok neki Palestinci kažu da čak i uz upozorenja o evakuaciji, ne mogu pobjeći ili nemaju gdje otići. Rat je već odnio najmanje 2.300 života na obje strane.

Izraelska vlada je pod intenzivnim pritiskom javnosti da sruši Hamas nakon što su njegovi militanti upali kroz graničnu ogradu u subotu i masakrirali stotine Izraelaca u njihovim domovima, na ulicama i na muzičkom festivalu na otvorenom.

Netanjahu je naveo da su napadači činili zločine, uključujući vezivanje i ubistva dječaka i djevojčica, spaljivanje živih ljudi, silovanje žena i odsijecanje glava vojnicima. Njegovi navodi, ističe Asošiejtid pres, nisu mogli biti nezavisno potvrđeni, a vlasti nisu odmah ponudile više detalja.

Vladu nacionalnog jedinstva premijera Netanjahua, koja uključuje nekoliko centrističkih poslanika opozicije, parlament Izraela je odobrio u četvrtak, 12. oktobra, javio je Rojters (Reuters) ističući da vlada podcrtava suspenziju normalnih političkih pravila u jednoj od najozbiljnijih kriza u izraelskoj historiji.

Nova vlada imat će jedan centralni cilj: osvetiti napad Hamasovih militanata, naglašava madridski list Pais (El Pais) uz ocjenu da izraelska bombardovanja Pojasa Gaze, koja su uslijedila, utiru put za kopnenu vojnu operaciju za koju analitičari u izraelskoj štampi kažu da je neizbježna.

Izraelska vojska je, kako prenosi Pais navode Ministarstva odbrane, rasporedila 300.000 vojnika na granicu s Pojasom Gaze ali je kašnjenje u raspoređivanju kritikovano u hebrejskoj štampi.

Rat već ima i druge političke posljedice, ukazao je madridski list, dodajući da je izraelsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo da će opštinski izbori zakazani za 31. oktobar biti odgođeni na neodređeno vrijeme. Posljednji put su izbori u Izraelu odgođeni tokom Jomkipurskog rata 1973. godine.

Veće vojno iskustvo i povjerenje javnosti

Dogovor za vladu izraelskog jedinstva, između Netanjahua i lidera opozicione stranke Benija Ganca, stvara hitni "kabinet za upravljanje ratom" u koji je uključen i ministar odbrane Joav Galant (Yoav Gallant), piše Njujork tahms (The New York Times) naglasivši da time vlada dobija daleko veće vojno iskustvo.

To bi, ukazuje list, moglo ojačati povjerenje javnosti koje je narušeno višemjesečnim naporima protiv predložene reforme pravosuđa od strane krajnje desničarske i Netanjahuove konzervativne vladajuće koalicije, a sada i zbog neuspjeha izraelskih sigurnosnih službi da predvide ili brzo poraze napad Hamasovih militanata.

Kabinet za sigurnost od 14 članova sada uključuje četiri poslanika koji su, piše njujorški list, bili u opoziciji, uključujući Ganca i Gadija Eizenkota, obojica bivši vojni komandanti koji donose bogato ratno iskustvo iz prethodnih sukoba s Gazom i Libanom.

"Radi se o dovođenju ljudi koji su bili šefovi osoblja, a koji nisu bili uključeni u trenutnu katastrofu", rekao je Gideon Rahat, politikolog na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalemu. "Oni nisu odgovorni za to, pa mogu pomoći da se iz toga izvuče."

Povjerenje javnosti u vladu je opadalo tokom cijele godine, nakon ogromne reakcije na vladin plan da potkopa moć sudova, napisao je list, podsjetivši da je izraelski parlament odobrio reviziju u julu, dok prijedlog razmatra Vrhovni sud Izraela.

Također, ističe Njujork tajms, mnogi rezervisti su ranije ove godine rekli da će odbiti služenje ako se izmjene usvoje, što je navelo ministra odbrane Galanta da kaže da bi plan ugrozio nacionalnu sigurnost.

S obzirom na to da su rezervisti sada mobilisani, "moraju znati da imaju kome vjerovati u vladi", rekao je profesor Rahat.

Glavni opozicioni lider, Jair Lapid (Yair) rekao je da se neće pridružiti vladi jedinstva sve dok ona i dalje uključuje najekstremnije ličnosti u Netanjahuovoj koaliciji, poput Itamara Ben-Gvira, ministra državne sigurnosti. Ben-Gvir, čija je antiarapska kampanja rezultirala osudom 2007. godine za podsticanje rasizma i podržavanje terorističke grupe, ostaje u kabinetu sigurnosti.

Političke razlike po strani

Uključivši članove opozicije i bivše vojne vođe, Netanjahu je pristao da formira ratnu vladu, nastojeći da uspostavi određeno jedinstvo u zemlji nakon perioda polarizacije, naglasio je Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Pregovori s opozicijom počeli su ubrzo nakon što je Hamas, koji su SAD i druge zemlje označile terorističkom grupom, napao južni Izrael. Pozivi na vladu jedinstva rasli su iz političkih stranaka širom spektra i iz šire javnosti, dok su članovi vlade bili uznemireni u javnim nastupima.

"Najvažnija akcija (sada) je uspostavljanje jedinstva nacije", rekao je Netanjahu tokom televizijskog govora 10. oktobra. "Podjela unutar nas je završena. Svi smo ujedinjeni. A kada smo ujedinjeni – pobjeđujemo", rekao je.

Netanjahu je, kako ističe Volstrit džurnal, pristao da formira vladu s opozicionarom i bivšim ministrom odbrane Gancom koji je služio kao šef kabineta u Netanjahuovoj vladi tokom prethodnog rata između Izraela i Hamasa 2014. godine.

Beni Ganc je služio kao šef osoblja u vladi koju je predvodio Netanjahu tokom prethodnog rata između Izraela i Hamasa
Beni Ganc je služio kao šef osoblja u vladi koju je predvodio Netanjahu tokom prethodnog rata između Izraela i Hamasa

Ovo je drugi put da Ganc i Netanjahu ostavljaju po strani svoje političke razlike kako bi formirali vladu jedinstva tokom vanrednog stanja u državi, naglasio je list.

Nakon što su tri uzastopna izbora završila u ćorsokaku između 2019. i 2020., Ganc je pristao da se pridruži Netanjahuu u vladi kako bi se izborio s krizom tokom pandemije COVID-19.

Ta vlada se raspala za manje od godinu dana, ističe Volstrit džurnal i dodaje da se Ganc trebao rotirati u premijersku kancelariju nakon dvije godine ali je okrivio Netanjahua za rušenje vlade jer je odbio da usvoji budžet, što je automatski raspustilo parlament i pokrenulo izbore.

Narušena reputacija

Formiranje vlade nacionalnog jedinstva Izraela je još jedan primjer kako je talas koji su pokrenuli događaji od proteklog vikenda pomeo prethodnu političku realnost, ocjenjuje Vašington post (The Washington Post), ističući da je Izrael do 7. oktobra bio zahvaćen najozbiljnijim političkim neslogom u svojoj historiji.

Sada, dok se Izrael bori da stane na ratne noge, stranke koje su jedna drugoj bile rivali prije samo nekoliko dana dogovorile su se da zajedno vladaju, barem za sada, naglasio je list, dodajući da vanredni koalicioni sporazum o jedinstvenoj vladi ističe kada se neprijateljstva okončaju.

U međuvremenu, stručnjaci smatraju da sporazum daje Gancu moć sličnu onoj drugog premijera dok će ratni kabinet imati većinu ovlasti za vođenje vojne kampanje protiv Hamasa.

Sve druge političke inicijative, osim vitalnih ekonomskih mjera, bit će stavljene na čekanje, uključujući i spornu reformu pravosuđa kojom bi se smanjila moć sudskog nadzora Vrhovnog suda Izraela nad postupcima vlade.

Politički stručnjaci također kažu da je nejasno da li će Netanjahu preživjeti na vlasti kada se rat završi i raspusti vanredna vlada. Iako će mnogo zavisiti od toga kako će se stvari odvijati, stručnjaci kažu da nema sumnje da je narušena njegova reputacija o kompetenciji po pitanju sigurnosti, a da će Ganc preuzeti značajna ovlaštenja.

"Iz perspektive javnosti, Netanjahu je sada slabiji član ovog partnerstva", rekao je Johanan Plesner (Yohanan), predsjednik Izraelskog instituta za demokratiju. "On je nadgledao najveći sigurnosni propust u istoriji zemlje, a Ganc priskače u pomoć."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG