Dostupni linkovi

Makedonski državljani napuštaju Izrael, procjenjuje se da ih je tamo 100 do 200


Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, arhivska fotografija
Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, arhivska fotografija

Dvadeset makedonskih državljana koji su zatražili pomoć za evakuaciju iz Izraela sigurno su napustili zemlju i na putu su za Sjevernu Makedoniju, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova (MVP).

U saopštenju makedonskog MVP-a navodi se da još 11 državljana Sjeverne Makedonije čeka pomoć, a procjenjuje se da ih je u Izraelu između 100 i 200.

Ministarstvo vanjskih poslova navodi da je nakon "brutalnih napada" Hamasa na teritoriju Izraela 7. septembra sigurnosna situacija u zemlji, posebno u dijelovima u blizini Pojasa Gaze i graničnim dijelovima s Libanonom, ozbiljno pogoršana.

Navode da su se brojni građani javili na telefone Ambasade Sjeverne Makedonije u Tel Avivu i SOS telefone u sjedištu i zatražili pomoć za evakuaciju.

“Od prijavljenih građana, devet turista koji dolaze iz Velesa, a koji su u komunikaciji s kolegama iz Albanije prihvaćeni su na specijalni let Vlade Albanije za evakuaciju iz Tel Aviva, uskoro očekujemo da će sletjeti u Tiranu odakle će ih predstavnici naše ambasade organiziranim prevozom prebaciti kući. Ovom prilikom izražavamo zahvalnost kolegama iz Albanije, na brzoj reakciji i prihvaćanju naših građana", navodi MVP.

Stotine je mrtvih i ozlijeđenih u borbama koje su započele nakon što su militanti Hamasa 7. oktobra pokrenuli napad na Izrael. Deseci Hamasovih boraca infiltrirali su se preko jako utvrđene granice, a izraelska vojska od napada gađa Hamasove ciljeve u Gazi. Izrael je proglasio ratno stanje, a visoki član Hamasa je ubijen.

Prethodno je, kako je objavljeno iz makedonskog MVP-a, sedam državljana Sjeverne Makedonije, turista koji su pronađeni u Betlehemu, uspješno prešlo granicu s Jordanom, gdje ih je primio počasni konzul te zemlje, a u narednim danima očekuje se njihov odlazak Dom.

Četveročlana porodica pronađena u Tel Avivu je 8. oktobra komercijalnim letom krenula prema Istanbulu, odakle će također nastaviti put kući, ističe MVP.

Ambasada u Tel Avivu ostaje u kontaktu sa svim ostalim građanima Sjeverne Makedonije koji su se prijavili i zatražili pomoć pri napuštanju Izraela, uključujući 11 građevinskih radnika koji su pronađeni u Ramali na Zapadnoj obali, navodi MVP.

Gaza u ruševinama nakon uzvratnog napada Izraela, u sukob se uključio Hezbolah
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

“Ministarstvo vanjskih poslova je putem Kriznog štaba i diplomatsko-konzularne mreže uspostavilo direktnu komunikaciju i koordinaciju sa zemljama regije Bliskog istoka i jugoistočne Evrope, s ciljem korištenja svih raspoloživih letova i vraćanja naših državljana, kojom se dostavlja hitna uputa diplomatsko-konzularnoj mreži Republike Sjeverne Makedonije, u obje regije", naveo je MVP.

Za više informacija iz MVP-a kažu da su na raspolaganju SOS telefoni MVP-a 075/273-732 i 075/268-736, kao i telefon Ambasade u Tel Avivu +972-54-926. -7378.

Ministarstvo vanjskih poslova apeluje na građane Sjeverne Makedonije koji se trenutno nalaze u Izraelu da poštuju upute sigurnosnih organa Izraela, kao i da se jave Ambasadi u Tel Avivu ili na dežurne telefone u sjedištu u Skoplju.

XS
SM
MD
LG