Dostupni linkovi

Trumpu određena kaucija od 200.000 dolara u slučaju izbora u Georgiji


Donald Trump, Philadelphia, SAD, juni 2023.
Donald Trump, Philadelphia, SAD, juni 2023.

Bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu određena je kaucija od 200.000 dolara u Georgiji, gdje je optužen da je planirao poništiti poraz na izborima 2020. godine, prenosi AP, pozivajući se na sudska dokumenta podnesena u ponedjeljak.

U dogovoru o kauciji, koji su potpisali Trumpovi advokati i glavna tužiteljica okruga Fulton Fani Willis, utvrđeni su uvjeti za puštanje na slobodu uključujući zabranu zastrašivanja svjedoka i opstruiranja pravde.

Trumpu je zabranjeno da govori "na bilo koji način, izravno ili neizravno" o činjenicama iz slučaja s drugim optuženima ili svjedocima, osim putem advokata.

"To obuhvaća, ali nije ograničeno na objave na društvenim mrežama ili dijeljenje objava drugih pojedinaca na mrežama", navodi se u uredbi koju je potpisao sudac Višeg suda okruga Fulton.

Trump je prošle sedmice, zajedno sa još 18 osoba, u Georgiji optužen za niz kaznenih djela, u okviru plana da ostane na vlasti usprkos porazu od Joea Bidena na izborima 2020. godine.

Tužiteljica je svima optuženima dala rok do petka u podne da se predaju u zatvor okruga Fulton, gdje bi trebali biti procesuirani. Predložila je da se izjašnjavaju o krivici u prvoj sedmici septembra, a da suđenje počne u martu.

Trump negira optužbe, a na društvenim mrežama je, između ostalih, prozivao republikanskog guvernera Georgije Briana Kempa, koji je odbacivao napore bivšeg predsjednika da promijeni izborni rezultat u toj američkoj državi.

Optužnica koju je podigla velika porota u Georgiji je četvrta protiv 45. američkog predsjednika i druga koja ga tereti da je pokušao promijeniti rezultate glasanja 2020. godine.

XS
SM
MD
LG