Dostupni linkovi

Sankcije čelnicima RS-a nisu antisrpske, poručili iz Ambasade SAD u BiH


Oznaka Ambasade SAD u Sarajevu, ilustrativna fotografija
Oznaka Ambasade SAD u Sarajevu, ilustrativna fotografija

Tvrdnja da su sankcije čelnicima bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i članici Predsjedništva Bosne i Hercegovine antisrpske jer su neki od sankcioniranih Srbi je apsurdna, poručili su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Sjedinjene Američke Države su na listu sankcioniranih dodale članica Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, predsjednik Narodne Skupštine RS-a Nenada Stevadića, premijera Radovana Viskovića i ministra pravde RS Miloša Bukeljovića, zbog prijetnji Daytonskom mirovnom sporazumu, integritetu i suverenitetu BiH.

"Dodik i društvo mogu smišljati bajke i teorije zavjere da su on i njegovi suradnici žrtve nekakvih izmišljenih antisrpskih politika, ali istina je da je Vlada Sjedinjenih Američkih Država sankcionirala te pojedince jer su svojim djelovanjem ugrozili stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, a ne zbog njihove etničke pripadnosti", poručili su iz Ambasade.

Sankcije su usljedile nakon što je Narodna skupština RS-a usvojila dva antidejtonska zakona o nepoštovanju odluka Ustavnog suda BiH i Visokog predstavnika.

Oba zakona suspendirao je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, ali vlasti u RS-u su nastavile s procedurama u vezi sa zakonima i ponovile da neće poštovati odluke Visokog predstavnika, što je produbilo institucionalnu krizu u BiH. Cvijanović je podržala takve odluke i poteze.

Navode da su sankcionirani pojedinci i da su sami odgovorni za svoje postupke, kao i za posljedice.

"Kao što su to i Osman Mehmedagić (bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije) i Marinko Čavara (bivši predsjednik entiteta Federacija BiH)", navode iz Ambasade.

Potcrtano je da je SAD blisko surađivao i pomagao ljudima diljem BiH, uključujući Republiku Srpsku, dugi niz godina, "ulažući stotine milijuna dolara da podrže njih i njihove težnje da žive u mirnoj, demokratskoj i prosperitetnoj zemlji koja pruža oni, njihova djeca i njihovi unuci mogućnosti da napreduju".

XS
SM
MD
LG