Dostupni linkovi

Niger otvorio granice prema susjedima, sedam dana nakon puča


Sigurnosne snage Nigera na ulicama prijestolnice Niameja, 30. juli
Sigurnosne snage Nigera na ulicama prijestolnice Niameja, 30. juli

Niger je ponovno otvorio svoju granicu prema susjedima, sedam dana nakon puča koji su osudile strane sile i koji je izazvao strah od šireg sukoba u zapadnoafričkoj regiji Sahel.

Šefovi ministarstava odbrane Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) održat će dvodnevni sastanak u glavnom gradu Nigerije, Abudži, kako bi razgovarali o situaciji u Nigeru.

ECOWAS je zaprijetio da će upotrijebiti silu ako vojnici ne vrate legalno izabranog predsjednika.

Očekuje se da će izaslanstvo ECOWAS-a u srijedu stići u prijestolnicu Nigera, Niamej, da bi započelo razgovore s huntom, koju vodi general Abdourahmane Tiani.

"Kopnene i zračne granice s Alžirom, Burkinom Faso, Malijem, Libijom i Čadom ponovno su otvorene od danas, 1. augusta 2023.", rekao je glasnogovornik hunte, pukovnik Amadou Abdramane.

Hunta je prošle srijede zatvorila granice, u isto vrijeme kada je objavila da je s vlasti smijenila demokratski izabranog predsjednika, Mohameda Bazouma.

Granice koje su ponovno otvorene uglavnom su u udaljenim pustinjskim područjima.

Ključni ulazi u Niger za trgovinu i dalje su zatvoreni zbog sankcija koje je uveo ECOWAS.

Nakon Malija i Burkine Faso, Niger koji je do sada bio saveznik zapadnih zemalja, postao je treća zemlja Sahela gdje se od 2020. godine dogodio puč.

XS
SM
MD
LG