Dostupni linkovi

Si bivšem filipinskom predsedniku Duterteu poručio da promoviše veze sa Kinom


Rodrigo Duterte sa predsednikom Kine Si Đinpingom u Pekingu, 17. jul 2023.
Rodrigo Duterte sa predsednikom Kine Si Đinpingom u Pekingu, 17. jul 2023.

Kineski predsednik Si Đinping poručio je bivšem filipinskom predsedniku Rodrigu Duterteu da nastavi da promoviše saradnju dve zemlje, nakon što su bilateralni odnosi zahladnili, a Duterteov naslednik traži bliže veze sa Vašingtonom.

Ferdinand Markos mlađi je izabran za predsednika na šestogodišnji mandat 2022. godine, preuzimajući dužnost od Dutertea koji je imao više prokineski stav, piše agencija Rojters.

"Nadam se da ćete nastaviti da igrate važnu ulogu u prijateljskoj saradnji (između Kine i Filipina)", preneli su državni mediji reči Sija tokom sastanka u državnom pansionu Diaoiutai u Pekingu u ponedeljak, 17. jula.

Pod Markosom, odnosi između Kine i Filipina su postali napeti, a Manila se vratila svom tradicionalnom savezniku, Sjedinjenim Državama.

Filipini i SAD ponovo su potvrdili decenijama star bezbednosni savez tokom posete Markosa SAD u maju, gde se sastao sa predsednikom Džoom Bajdenom, koji je rekao da je posvećenost SAD odbrani svog saveznika bila čvrsta.

Vašington je obećao da će braniti Filipine. To je omogućilo SAD pristup četiri dodatne vojne baze ove godine, što je razbesnelo Peking.

Markos je takođe rekao da je odobravanje pristupa SAD bazama odbrambeni korak koji bi bio "korisan" ako bi Kina napala Tajvan kojim se upravlja demokratski, za koji Kina tvrdi da je deo njene teritorije.

Kina je uvek insistirala da bude u prijateljskim odnosima sa svojim susedima, koje vidi kao svoje partnere, rekao je Si, ne komentarišući stanje trenutnih bilateralnih veza.

"Tokom svog mandata na mestu predsednika Filipina, odlučno ste doneli strateški izbor da poboljšate odnose sa Kinom kako bi bili odgovorni prema narodu i istoriji“, rekao je Si Duterteu.

Duterte je prošlog meseca rekao domaćim medijima da bi Filipini mogli da postanu "groblje" ako budu uhvaćeni u tenzije između SAD i Kine, podseća Rojters.

XS
SM
MD
LG