Dostupni linkovi

Rusi granatiraju ukrajinsku Sumsku oblast, Kijev tvrdi da napreduje na jugu


Ukrajinski vojnik 24. odvojene mehanizovane brigade 13. jula izlazi iz samohodne haubice 2S1 Gvozdika na neotkrivenoj lokaciji u oblasti Donjeck, na istoku Ukrajine.
Ukrajinski vojnik 24. odvojene mehanizovane brigade 13. jula izlazi iz samohodne haubice 2S1 Gvozdika na neotkrivenoj lokaciji u oblasti Donjeck, na istoku Ukrajine.

Pod ruskim granatiranjem su granična područja u provinciji Sumi na sjeveroistoku Ukrajine, rekli su lokalni zvaničnici 15. jula, dok Kijev tvrdi da njegove trupe napreduju na jugu zemlje.

U najnovijim ruskim napadima u Sumiju nisu prijavljene žrtve, ali je regionalna vojna uprava saopštila da je u napadu oštećeno nekoliko stambenih zgrada i poljoprivredne opreme.

Napad "različitim vrstama oružja" izazvao je desetine eksplozija, oštetivši dvije privatne kuće u oblasti Novoslobidsk i uništivši dva kombajna i dva traktora u seoskom naselju Hotin, saopštila je vojna uprava. Na području Seredino-Budska oštećena su tri stambena objekta, dodaje se.

Pokrajina Sumi, koja se graniči sa Rusijom, često je izložena ruskim udarima. Tri osobe su poginule, a 21 je ranjena u napadu dronom na istoimenu prijestonicu provincije 4. jula.

Regionalne vlasti su saopštile da razmatraju plan za preseljenje oko 12.000 stanovnika iz pograničnih područja.

Ukrajinska vojska je u međuvremenu saopštila da njene trupe napreduju u južnoj regiji Zaporožja i obuzdavaju "napad" ruske vojske na oblasti Harkiva i Donjecka na istoku.

Generalštab Oružanih snaga saopštio je u 14. jula da je neprijatelj izveo 43 vazdušna udara i 17 napada iz raketnih salvo sistema. Rečeno je da će ruska vojska nastaviti da usmjerava svoje glavne napore na područja oko Kupjanska, Lymana, Bakhmuta, Avdiyivka i Maryinke. U toku dana došlo je do 20-ak borbenih okršaja.

Predsjednik Volodimir Zelenski osvrnuo se na borbe u svom noćnom obraćanju kasno 14. jula, rekavši Ukrajincima da moraju shvatiti da ruske snage na jugu i istoku raspoređuju sve moguće resurse da zaustave ukrajinske vojnike u napredovanju.

"Svi moramo vrlo jasno, što je jasnije moguće shvatiti da ruske snage u našim južnim i istočnim dijelovima zemljama čine sve što mogu da zaustave naše vojnike", rekao je Zelenski nakon što je predsjedavao sastankom s najvišim komandantima.

"I svakih 1.000 metara kako napredujemo, svaki uspjeh svake borbene brigade, zaslužuje našu zahvalnost", rekao je on.

Nekoliko ukrajinskih regija proglasilo je uzbunu za zračni napad ranije 14. jula, jer je Rusija lansirala novu rundu dronova iranske proizvodnje, uzrokujući štetu i ozljede, rekli su regionalni zvaničnici.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je šest dronova iznad industrijskog grada Krivi Rih u južnoj oblasti Dnjepropetrovsk, javio je na Telegramu regionalni guverner Sergej Lisak.

"Međutim, nije bilo moguće uništiti sve dronove, a oštećeno je i komunalno preduzeće u Krivom Rogu", napisao je Lisak, dodajući da je u gradu oštećeno i lokalno transportno preduzeće i nekoliko zgrada, dok je uništena specijalna industrijska oprema. Lakše povrede zadobio je 56-godišnji muškarac, rekao je Lisak.

Šef Vijeća za odbranu Krivog Roga Oleksandr Vilkul rekao je na Telegramu da uprkos šteti, komunalne službe u gradu rade.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana saopštila je da je oborila 16 od 17 bespilotnih letjelica iranske proizvodnje koje je Rusija koristila u napadu.

Uz izvještaje Reutersa, AFP-a i AP-a

XS
SM
MD
LG