Dostupni linkovi

Šef UN-a čeka odgovor Putina na predlog da se produži ugovor o izvozu žita


Tovarenje žita u jednoj ukrajinskoj luci, april 2023.
Tovarenje žita u jednoj ukrajinskoj luci, april 2023.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš još uvek čeka odgovor ruskog predsednika Vladimira Putina na predlog da se produži sporazum kojim se dozvoljava izvoz ukrajinskog žita preko crnomorskih luka.

Portparol UN Stefan Dužarik (Stephane Dujarric) rekao je novinarima 14. jula da Gutereš čeka odgovor na pismo koje je ranije ove nedelje napisao Putinu, a koje sadrži njegov predlog.

Gutereš je 11. jula pisao Putinu tražeći od njega da produži ugovor u zamenu za povezivanje podružnice ruske Poljoprivredne banke (Rosselkhozbank) sa međunarodnim platnim sistemom SWIFT, rekli su izvori Rojtersu.

Jedan od zahteva Rusije bio je ponovno povezivanje Rosselhozbanke na SWIFT.

EU je to ukinula u junu 2022. zbog ruske invazije na Ukrajinu u februaru te godine.

Kako prenosi TASS, Putin je rekao da nije video Guterešovo pismo, ali je Rusija bila u kontaktu sa zvaničnicima UN.

Erdoan o produženju sporazuma

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan izjavio je 14. jula da se slaže s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako treba produžiti sporazum koji dozvoljava izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora.

Erdoan je novinarima rekao kako se nada da će sporazum biti produžen nakon trenutnog roka 17. jula, kao rezultat napora UN-a i Turske.

Evropska komisija pomaže UN-u i Turskoj da produže sporazum o žitaricama i otvorena je za "pronalaženje svih rešenja", rekao je prethodnog dana portparol Evropske unije.

UN i Turska posredovali su u Inicijativi za crnomorske žitarice s Rusijom i Ukrajinom u julu 2022., kako bi pomogli u ublažavanju globalne prehrambene krize pogoršane invazijom Moskve i blokadom ukrajinskih luka.

Američki državni sekretar Antoni Blinken (Antony Blinken) zatražio je 14. jula da Rusija produži ugovor o žitu koji ističe sledeće nedelje.

"Ako Moskva ispuni svoju pretnju, zemlje u razvoju, uključujući i region, platiće cenu, uključujući i bukvalno veće cene hrane, kao i veću nestašicu hrane", rekao je Blinken novinarima posle pregovora o jugoistočnoj Aziji u Džakarti.

Rusija tek treba da potvrdi svoj pristanak da potpiše sporazum, a Putin je više puta pretio da ga neće obnoviti zbog prepreka izvozu iz Rusije.

Putin je 13. jula upozorio da "nijedan" od uslova Moskve za funkcionisanje sporazuma nije ispunjen. Sporazum, čiji je posredništvo pomogao Erdoan, omogućio je Ukrajini da otpremi više od 32 miliona tona žitarica.

Ukrajina i Rusija su među vodećim svetskim izvoznicima žitarica.

Izvor: AFP, Reuters
XS
SM
MD
LG