Dostupni linkovi

U Zvečanu skup podrške uhapšenima, zatraženo da se uključi međunarodna zajednica


Advokat Obrenovića Predrag Miljković na protestu u Zvečanu pokazao je fotografiju od 29. maja na kojoj se vidi da njegov branjenik sedi na asfaltu, Zvečan 13. juni 2023.
Advokat Obrenovića Predrag Miljković na protestu u Zvečanu pokazao je fotografiju od 29. maja na kojoj se vidi da njegov branjenik sedi na asfaltu, Zvečan 13. juni 2023.

U Zvečanu je održan skup podrške uhapšenima Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću, koji se u pritvoru nalaze od 29. maja, kada je došlo do sukoba demonstranata i KFOR-a u Zvečanu.

Na skup 13. juna je pozvalo Udruženje roditelje "Podrži me" koje okuplja roditelje dece i mladih sa poteškoćama u razvoju.

Sestra Dušana Obrenovića Selma Muratović rekla je da je njen brat "otet dok je mirno sedeo na zemlji i protestovao protiv nepravde i sile". Ona je rekla da je kada ga je posetila u pritvoru bio "pretučen i da ga drže u zatvoru kao najvećeg kriminalca".

Zvečan, 13. juni 2023.
Zvečan, 13. juni 2023.

Ivana Rakić iz Udruženja roditelja "Podrži me" rekla je da je Radoš Petrović humanista koji učestvuje u akcijama za dobrobit zajednice.

"Dušan je naše dete. U ime svih majki, svih roditelja i svakog dobrog srca plačem jer me je strah da tom detetu nema ko da privije rane", rekla je Rakić.

Zamolila je međunarodnu zajednicu da se uključi.

"Ne tražimo ništa posebno, samo da živimo mirno i da naša deca koračaju slobodno", rekla je.

Advokat Obrenovića Predrag Miljković pre obraćanja pokazao je fotografiju od 29. maja na kojoj se vidi da njegov branjenik sedi na asfaltu.

"Uhapšeni su Petrović i Obrenović dok su mirno protestovali. Danas se mom branjeniku stavljaju na teret četiri najozbiljnija krivična dela. Ja ne mogu da verujem takvom pravosudnom sistemu. Moj branjenik je nevin. Ja ću se za tu istinu boriti do zadnjeg atoma svoje snage", rekao je Miljković.

Protest u Zvečanu 13. juna 2023.
Protest u Zvečanu 13. juna 2023.

Uhapšeni su ljudi koji su sedeli na asfaltu i na snimcima se vidi da nikom ništa nažao nisu uradili. "Radoš je uhapšen jer je donator, dobrotvor, nas komšija i prijatelj", rekao je bivši gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović.

"Izneli smo naše zahteve i oni su poznati i Lajčaku i Eskobaru u i svima ostalima. Mi nećemo odustati od njih ali pre svega želimo da se oslobode uhapšeni Radoš i Dušan. Predsednik je zamolio da ostanemo mirni, a mi smo mirni i ostaćemo mirni i daćemo doprinos za deeskalaciju ali ne vidimo dobre namere iz Prištine jer su doktori profesori, politički predstavnici predstavljeni kao rulja, kao fašisti, sa takvim rečnikom teško je doći do deeskalacije", kaže Milović.

Okupljeni su nosili transparente "Neće nas slomiti Kurtjev kazamat", "Na Kosovu nema prava i pravde za Srbe", "Evropo da li vidiš nepravdu nad Dušanom i Radošem".

XS
SM
MD
LG