Dostupni linkovi

SAD i Velika Britanija čestitale Crnoj Gori na održavanju fer izbora


Biralište u Podgorici, Crna Gora, 11. jun 2023.
Biralište u Podgorici, Crna Gora, 11. jun 2023.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država čestitala je na sprovođenju slobodnih, fer i mirnih izbora u Crnoj Gori.

"Radujemo se budućoj saradnji sa novom Vladom, na jačanju našeg NATO partnerstva, unapređenja vladavine prava, promovisanja evroatlantskih vrijednosti u regionu i napretku ka članstvu ka Evropskoj uniji", navodi se u Twitter objavi Ambasade SAD-a u Podgorici.

I Ambasada Velike Britanije je čestitala partijama koje su osvojile mandate na parlamentarnim izborima, kao i održavanje izbora u mirnoj atmosferi.

"Radujemo se skorom formiranju nove Vlade i nastavku naše odlične bilateralne saradnje zasnovane na zajedničkim vrijednostima", navedeno je iz Ambasade Velike Britanije.

U međuvremenu, Državna izborna komisija je objavila privremene rezultate parlamentarnih izbora koji su održani 11. juna.

Pokret "Evropa sad" Milojka Spajića je osvojio 24 mandata od ukupno 81 u crnogorskom parlamentu. Slijedi koalicija predvođena Demokratskom partijom socijalista sa 21 mandatom, a potom prosrpska i proruska koalicija stranaka nedavno rasformiranog Demokratskog fronta sa 13 mandata.

Koalicija Demokrata i Građanskog pokreta Ura je osvojila 11 mandata, za njima, Bošnjačka stranka sa šest mandata. Po dva mandata osvojila je koalicija Socijalistička narodna partija – Demos i Albanski forum. Po jedan mandat su osvojili Albanska alijansa i Hrvatska građanska inicijativa.

Tonino Picula
Tonino Picula

Povodom ishoda parlamentarnih izbora oglasio se izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula, koji je saopštio da se nada "da će novi parlament Vladi pružiti potrebnu podršku za sprovođenje dugo očekivanih i prijeko potrebnih reformi".

"To će biti moguće samo u stabilnom i konsenzualnom političkom okruženju u kojem stranačke razlike neće biti prepreka uključivom i pravednom rastu Crne Gore", naveo je Picula.

Međunarodni posmatrači izbora su ocijenili da su vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori bili konkurentni i dobro vođeni, ali je proces bio oslabljen zakonskim nedostacima i retorikom koja je izazivala podjele, često na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

XS
SM
MD
LG