Dostupni linkovi

SAD: U Bjelorusiji više od 1.500 političkih zatvorenika


Jedan od pritvora u Bjelorusiji, Mogilev, maj 2020.
Jedan od pritvora u Bjelorusiji, Mogilev, maj 2020.

Sjedinjene Američke Države osudile su režim bjeloruskog autoritarnog vladara Aleksandra Lukašenka zbog više od 1.500 političkih zatvorenika u toj državi.

State Department je saopštio ovo uoči Dana solidarnosti sa bjeloruskim političkim zatvorenicima.

"Ovi muškarci i žene su uhapšeni i zatvoreni zbog ostvarivanja svojih ljudskih prava i osnovnih sloboda u potrazi za bjeloruskom demokratijom, zbog protesta zbog lažnih izbora ili zbog protivljenja ratu Rusije protiv Ukrajine", navodi se u saopštenju objavljenom 20. maja.

U zatvoru je i novinar Bjeloruskog servisa Radija Slobodna Evropa Ihar Losik, koji je vraćen u samicu, nakon izvještaja da je pokušao da izvrši samoubistvo. On se nalazi u zatvoru od ljeta 2020. godine i posljednjih sedmica nije bilo konkretnih informacija o njemu.

Izvor upoznat sa okolnostima njegovog zatočeništva u gradu Navapolacku na severoistoku Belorusije obavijestio je 5. aprila Bjeloruski servis RSE/RL da je novinar ponovo u samici. RSE/RL ne otkriva identitet izvora zbog brige za njihovu sigurnost. Od zatvorskih službenika nije bilo moguće utvrditi razloge zbog kojih je Losik stavljen u samicu.

Mnoga od suđenja, kažu iz State Departmenta, održana su iza zatvorenih vrata, zaštićeni od javnog nadzora ili odgovornosti, bez kontakta sa porodicama i pravnim zastupnicima već mjesecima.

Iz State Departmenta dodaju kako, nažalost, imena većine političkih zatvorenika nisu dobro poznata.

Šta će biti sa Belorusijom ako Lukašenko umre?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

XS
SM
MD
LG