Dostupni linkovi

Jermenija i Azerbajdžan otvaraju dijalog u Washingtonu o Nagorno-Karabahu


Američki državni sekretar Antony Blinken (u sredini), jermenski ministar inostranih poslova Ararat Mirzojan (desno) i ministar inostranih poslova Azerbajdžana Džejhun Bajramov (arhivska fotografija)
Američki državni sekretar Antony Blinken (u sredini), jermenski ministar inostranih poslova Ararat Mirzojan (desno) i ministar inostranih poslova Azerbajdžana Džejhun Bajramov (arhivska fotografija)

U Washingtonu je 1. maja započeo sastanak ministara inostranih poslova Jermenije i Azerbajdžana u organizaciji Sjedinjenih Država u sklopu nastojanja da se smire napetosti oko kontrolne tačke koju je Azerbajdžan nedavno postavio na jedinoj cesti koja vodi prema Nagorno-Karabahu.

Prije početka sastanka 1. maja državni sekretar SAD Antony Blinken imao je odvojene razgovore s ministrominostranih poslova Jermenije Araratom Mirzojanom i ministrom vanjskih poslova Azerbajdžana Džejhunom Bajramovim.

Mirzojan i Blinken razgovarali su o pitanjima stabilnosti i sigurnosti u regiji te o procesu regulisanja odnosa između Jermenije i Azerbajdžana, javlja Jermenski servis Radija Slobodna Evropa (RSE) pozivajući se na službene vladine izvore.

Sastanak Mirzojana i Bajramova trajaće četiri dana u objektu State Departmenta izvan Washingtona, javlja AFP.

Azerbejdžan gradi kontrolni punkt dok raste napetost sa Jermenijom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Američki zvaničnik koji je razgovarao s novinarima pod uslovom da ostane anonimman rekao je da razgovori više ciljaju na "sporazum o normalizaciji odnosa" nego na mirovni sporazum.

"Naš cilj je da osiguramo da ministri mogu sjesti i razgovarati jedni s drugima", rekao je zvaničnik. Sjedinjene Države očekuju otvoren i iskren razgovor dviju strana, rekao je zvaničnik, dodajući da se "razgovara o svim pitanjima".

Upitan o ruskom stavu o dijalogu koji vode SAD, drugi zvaničnik State Departmenta rekao je: "Bićemo razočarani ako to shvate negativno".

Najvažnije je da strane međusobno komuniciraju bez obzira gdje, rekao je zvaničnik, dodavši da je cilj "trajan, uravnotežen i dostojanstven mir među stranama".

Nagorno-Karabah je dom većinom etničkih Jermena, ali je međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana. Azerbajdžan se obvezao da će cesta ostati otvorena u sklopu prekida vatre uz rusko posredovanje 2020. kojim je okončan šestosedmični rat.

Uoči razgovora, Blinken je telefonirao s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevom i izrazio duboku zabrinutost Sjedinjenih Država zbog kontrolne tačke, rekavši da potkopava napore da se uspostavi povjerenje u jermensko-azerbajdžanski mirovni proces.

Azerbajdžan je rekao da je uspostavio kontrolnu tačku kao odgovor na, kako je rekao, jermensku isporuku oružja Nagorno-Karabahu. Jeevan odbacuje te optužbu.

Blinken je obećao kontinuiranu podršku Sjedinjenih Država mirovnim pregovorima i naglasio važnost ponovnog otvaranja ceste, poznate kao Lačinski koridor, za komercijalna i privatna vozila što je prije moguće, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller u izjavi.

Prema saopštenju vlade u Bakuu. Alijev je Blinkenu rekao da je kontrolna tačka "uspostavljena u okviru suverenih prava Azerbajdžana i u skladu sa svim međunarodnim normama".

Alijev je rekao da njegova svrha nije ograničiti saobraćaj već osigurati kontrolu i rekao je da ljudi već prelaze preko kontrolne tačke.

Jermenija je kontrolnu tačku nazvala grubim kršenjem prekida vatre iz 2020. Jermenski premijer Nikola Pašinian u razgovoru s Blinkenom uoči pregovora u Washingtonu istaknuo je da su koraci koje je Azerbajdžan poduzeo u Lačinskom koridoru usmjereni na dosljednu provedbu njegove politike etničkog čišćenja u Nagorno-Karabahu i potpunu depopulaciju iz enklave.

Pašinian je istaknuo važnost adekvatnog odgovora međunarodne zajednice na akcije Azerbajdžana i poduzimanja aktivnih koraka ka bezuslovnoj provedbi presude Međunarodnog suda pravde (ICJ).

ICJ sa sjedištem u Hagu presudio je u februaru da Azerbajdžan mora "poduzeti sve mjere koje ima na raspolaganju kako bi osigurao nesmetano kretanje osoba, vozila i tereta duž Lačinskog koridora u oba smjera".

Izvor: AFP, Jermenski servis RSE, Azerbejdžanski servis RSE
XS
SM
MD
LG