Dostupni linkovi

Blinken ohrabruje otvaranje koridora Lačin u razgovoru sa Aliyevim


Američki državni sekretar Antony Blinken (desno) i predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev (lijevo)-kombinovana fotografija
Američki državni sekretar Antony Blinken (desno) i predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev (lijevo)-kombinovana fotografija

Američki državni sekretar Antony Blinken istakao je 30. aprila u telefonskom razgovoru s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim važnost ponovnog otvaranja koridora Lačin za komercijalna i privatna vozila što je prije moguće.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je da je Blinken izrazio duboku zabrinutost Sjedinjenih Država što je Baku uspostavio kontrolni punkt na koridoru, jedinom putu koji povezuje otcijepljenu azerbejdžansku regiju Nagorno-Karabah, uglavnom etnički naseljenu Jermenima, s Jermenijom.

Američki državni sekretar rekao je da takav potez podriva napore da se uspostavi povjerenje u mirovni proces.

Blinken je također naglasio važnost mirovnih pregovora između Azerbejdžana i Jermenije i obećao stalnu podršku Sjedinjenih Država-a, naveo je Miller u saopštenju.

Azerbajdžan i Jermenija vodili su dva rata oko Nagorno-Karabaha. Posljednje borbe, 2020., odnijele su više od 6.500 života i završile su primirjem uz rusko posredovanje prema kojem je Jerevan prepustio teritorije koje je kontrolisao decenijama.

Kao dio dogovora, Moskva je postavila mirovne snage u Nagorno-Karabahu. Od početka blokade Jermenija je ponavljala optužbe na račun ruskih mirovnih snaga za neuspjeh njihove misije u Nagorno-Karabahu.

XS
SM
MD
LG