Dostupni linkovi

Lider Ugande traži da se omogući 'rehabilitacija LGBTIQ+ pokajnika'


Predsjednik Ugande Yoweri Museveni stiže u dvorac Windsor na sastanak šefova vlada Commonwealtha (CHOGM) u Windsoru, zapadno od Londona 20. aprila 2018.
Predsjednik Ugande Yoweri Museveni stiže u dvorac Windsor na sastanak šefova vlada Commonwealtha (CHOGM) u Windsoru, zapadno od Londona 20. aprila 2018.

Predsjednik Ugande Yoweri Museveni odbio je potpisati kontroverzni novi zakon protiv homoseksualnosti koji u nekim slučajevima predviđa smrtnu kaznu, i traži da se izmijeni tako da omogući "rehabilitaciju onih koji bi se pokajali i vratili normalnim životima", piše AP.

Musevenijeva odluka saopćena je nakon što se sastao sa zastupnicima svoje stranke, a gotovo svi oni su prethodno podržali zakon, usvojen u parlamentu prošlog mjeseca.

Na sastanku je odlučeno da se zakon vrati u parlament "uz prijedloge za njegovo poboljšanje", navodi se u saopćenju vlade.

Museveni je na sastanku u Kampali "osudio homoseksualnost" uz tvrdnju da se "Evropa pogubila".

"I zato oni traže i da se mi pogubimo", rekao je Museveni, kako pokazuje snimak emitiran na državnoj televiziji UBC.

Museveni je pohvalio zastupnike zbog toga što su usvojili zakon, koji je naišao na međunarodnu osudu.

"Čestitam vam na tako čvrstom stavu", rekao je on u objavljenom snimku.

"Dobro je što ste odbacili pritisak imperijalista. A ovo im ja kažem. Kad god mi dođu, ja im kažem: 'Hajde ušutite'", dodao je.

Predsjednikov glasnogovornik je rekao da se Museveni ne protivi strogim predloženim kaznama, ali želi da zastupnici obrate pažnju na "pitanje rehabilitacije".

''Museveni je rekao zastupnicima da nema zamjerki na kazne, već na pitanje rehabilitacije osoba koje su se u prošlosti upuštale u homoseksualne odnose, ali bi željele ponovo živjeti normalnim životima'', prenio je glasnogovornik.

"Dogovoreno je da se zakon vrati u parlament, radi dorade pitanja rehabilitacije, prije no što bude potpisan i stupi na snagu", rekao je glasnogovornik Sandor Walusimbi na Twiteru.

Homoseksualnost je već ilegalna u Ugandi, zemlji na istoku Afrike, na osnovu zakona iz kolonijalne ere koji zabranjuje seksualne akte "protivne prirodi". Kazna za njegovo kršenje je doživotna robija.

Museveni je pod pritiskom međunarodne zajednice da ne potpiše zakon, a Sjedinjene Američke Države su upozorile Ugandu na ekonomske posljedice ako zakon stupi na snagu.

Zakon, međutim, uživa široku podršku u Ugandi, uključujući crkvene krugove i druge koji su i tražili donošenje drakonskog novog zakona. Njega je predložio jedan opozicioni zastupnik, s ciljem, kako je rekao, da se kažnjavaju "promoviranje, regrutiranje i financiranje" LGBTIQ+ aktivnosti u zemlji.

Od 389 zastupnika ugandskog parlamenta, samo dva su bila protiv.

Njime se uvodi smrtna kazna za krivično djelo "homoseksualnosti višeg stepena", a doživotna zatvorska kazna za "homoseksualnost".

Pod "homoseksualnošću višeg stepena" podrazumijevaju se seksualni odnosi koje počine osobe zaražene HIV-om, ili s maloljetnicima i drugim kategorijama ranjivih ljudi.

Uvedena je kazna do 20 godina zatvora za oni koji brane ili promoviraju prava LGBTQ osoba.

Do 14 godina zatvora bit će kažnjen onaj ko "pokuša homoseksualnost višeg stepena", dok se "homoseksualnost u pokušaju" kažnjava s do deset godina zatvora.

Homoseksualnost je kriminalizirana u više od 30 zemalja na afričkom kontinentu koji ima 54 zemlje.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG