Dostupni linkovi

Vojska bombardovala pobunjeno selo u Mjanmaru, najmanje 50 žrtava


Zajednice u Sagaingu su se najjače usprotivile vojnoj vlasti u Mjanmaru, formirajući sopstvene milicije, škole i klinike
Zajednice u Sagaingu su se najjače usprotivile vojnoj vlasti u Mjanmaru, formirajući sopstvene milicije, škole i klinike

Najmanje 53 osobe su poginule 11. aprila u jednom od najsmrtonosnijih vazdušnih napada vojske Mjanmara u građanskom ratu koji je u toku. O ovom bombardovanju još uvek nema zvaničnih izveštaja, međutim očevici kažu da je među poginulima najmanje 15 žena i više dece, prenosi BBC, napominjući da ne može da potvrdi ove brojke.

Napad koji se dogodio u utorak bio je usmeren na selo u severozapadnom regionu Sagaing, koje se protivilo vojnoj vladi. Vojska sve više koristi vazdušne napade protiv svojih protivnika otkako su preuzeli vlast u februaru 2021.

Zajednice u Sagaingu su se najjače usprotivile vojnoj vlasti u Mjanmaru, formirajući sopstvene milicije, škole i klinike.

Građani su objavili video snimke na kojima se vide razrušeni objekti i mrtva tela uz poziv da se jave svi preživeli kojima je potrebna pomoć. Dodali su da je teško prebrojati tačno koliko je ljudi stradalo jer su mnoga tela raskomadana.

Vojna vlada se sve više oslanja na svoje ruske i kineske avione da bi bombardovala sela pod kontrolom opozicije, jer je njenim kopnenim trupama teško kretanje po putevima gde su često u zasedi ili na udaru mina i improvizovanih eksplozivnih naprava.

Prema BBC analizi podataka grupe za praćenje sukoba Acled (Armed Conflict Location and Event Data Project), između februara 2021. i januara 2023. godine, dogodilo se najmanje 600 vazdušnih napada od strane vojske.

Vlada nacionalnog jedinstva u egzilu, koja je formirana nakon puča, kaže da je u ovim napadima između oktobra 2021. i septembra 2022. godine stradalo 155 civila.

XS
SM
MD
LG