Dostupni linkovi

Kineski ratni brodovi kod Tajvana posle sastanka Cai i Makartija


Kineski i tajvanski davni simboli, ilustrativna fotografija
Kineski i tajvanski davni simboli, ilustrativna fotografija

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštio je 6. aprila da su nedaleko od Tajvana primećeni jedan helikopter i tri kineska ratna broda.

"Jedna letelica kineske vojske i tri broda kineske mornarice primećeni su 6.00, po lokalnom vremenu", navodi se u saopštenju Ministarstva, preneo je AFP.

Saopštenje je izdato nakon sastanka predsednice Tajvana Cai Ing-ven i predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevina Makartija u Los Anđelesu.

Poseta predsednice Tajvana SAD je istorijska ali i politički osetljiva u trenutku jačanja tenzija sa Kinom koja tvrdi da je Tajvan njena teritorija.

Kevin Mekarti se sastao sa predsednicom Tajvana Cai Ing-ven u Kaliforniji. On je prvi američki političar najvišeg ranga koji se sastao sa jednim liderom Tajvana na američkom tlu od 1979. godine, uprkos pretnjama odmazde od strane Kine, koja polaže pravo na Tajvan.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je sastanak u Kaliforniji kao "akte tajnog dogovora" i reklo da će braniti svoj suverenitet.

"Kina se čvrsto protivi i oštro osuđuje ta dela", rekao je portparol tog ministarstva, a prenela državna novinska agencija.

"Kao odgovor na ozbiljno pogrešna dela tajnog dogovora između Sjedinjenih Država i Tajvana, Kina će preduzeti odlučne i efikasne mere za zaštitu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", poručili su.

U objavi Odbora za spoljne poslove Svekineskog narodnog kongresa, a prenosi državna agencija, navodi se da su Mekartijevi postupci "ozbiljno prekršili obvezu koju su Sjedinjene Države preuzele prema Kini po pitanju Tajvana".

XS
SM
MD
LG