Dostupni linkovi

Predsednik upozorio na posledice dok Izrael napreduje u spornoj reformi pravosuđa


Protesti u Tel Avivu 9. marta 2023.
Protesti u Tel Avivu 9. marta 2023.

Izraelski parlament je u ponedeljak predložio nacrt zakona koji će otežati smenjivanje premijera Benjamina Netanjahua zbog optužbi za korupciju.

Poslanici u Knesetu dali su preliminarno odobrenje tokom kasnog noćnog glasanja o nacrtu, koji bi omogućio parlamentu da proglasi premijera nesposobnim da vlada samo iz fizičkih ili psihičkih razloga.

Očekuje se da će ovo telo kasnije glasati o meri koja bi Knesetu omogućila da poništi presude Vrhovnog suda i donese zakone koji su poništeni. Oba zakona zahtevaju dodatne glasove.

Izraelski predsednik Isak Hercog upozorio je da spor oko zakonskih reformi ima ozbiljne reperkusije po naciju koje bi mogle imati ozbiljne diplomatske, ekonomske, socijalne i bezbednosne implikacije.

"Mi smo u lošoj, veoma lošoj situaciji", rekao je Hercog, prenosi Rojters.


Kako piše agencija Asošijejted pres, ovo su bili poslednji koraci u nizu poteza Netanjahuove koalicije za reviziju izraelskog pravnog sistema.

Netanjahu i njegovi ultranacionalistički saveznici i saveznici iz verske koalicije obećali su da će nastaviti sa zakonskim promenama uprkos demonstracijama desetina hiljada Izraelacau poslednja dva meseca.

Protestima su se pridružili poslovni lideri, pravni stručnjaci i penzionisani vojni lideri, a izraelski rezervisti su zapretili da će prestati da se javljaju na dužnost ako zakon prođe.

Na glasanju kasno uveče, Kneset je izneo predlog zakona koji bi zaštitio Netanijahua od poziva da ga se svrgne, zamenjujući sadašnji zakon koji otvara vrata za smenu lidera pod drugim okolnostima. Za novi zakon bi bilo potrebno odobrenje tri četvrtine vlade, a premijer bi mogao da ga poništi.


Mera je od ličnog značaja za Netanijahua, koji se vratio na vlast krajem prošle godine nakon petih izbora u Izraelu za manje od četiri godine. Njemu se sudi zbog optužbi za prevaru, zloupotrebu poverenja i primanje mita. Postupak se odugovlači skoro tri godine.

Obraćajući se članovima svoje stranke Likud u ponedeljak, Netanjahu se obrušio na izraelske medije, rekavši da emituju „beskrajni cunami lažnih vesti“ protiv njega. On je ponovio svoju tvrdnju da će reforma zakona ojačati izraelsku demokratiju.

XS
SM
MD
LG