Dostupni linkovi

Zaposlenost žena u Afganistanu naglo opada nakon što su talibani preuzeli vlast


Ograničenja koja su talibani nametnuli ženama doprinijela su naglom padu zaposlenosti, navodi ILO.
Ograničenja koja su talibani nametnuli ženama doprinijela su naglom padu zaposlenosti, navodi ILO.

Međunarodna organizacija rada (ILO) u saopštenju od 7. marta navodi da je zaposlenost žena u Afganistanu pala za 25 posto od kako su se talibani vratili na vlast u augustu 2021.

ILO kaže da su ograničenja koja su talibani nametnuli ženama doprinijela naglom padu. U njemu se navodi i da bi pad bio još oštriji da nije bilo samozapošljavanja kod kuće, koji je postao dominantan oblik učešća žena na tržištu rada, što je spriječilo dalji pad zaposlenosti.

U međuvremenu, zaposlenost muškaraca opala je za 7 posto u istom periodu, saopštila je ILO.

"Ograničenja za djevojčice i žene imaju ozbiljne implikacije na njihovo obrazovanje i izglede na tržištu rada", rekao je Ramin Behzad, viši koordinator ILO-a za Afganistan.

"Omogućavanje jednakog pristupa svim mladim ženama i muškarcima kvalitetnom obrazovanju i obuci, kao i mogućnosti pristojnog i produktivnog zapošljavanja ostaju ključni izazov i prioritet za budućnost afganistanske privrede i društva", dodao je.

Novi izvještaj, Zapošljavanje u Afganistanu 2022.: Brza procjena uticaja, otkriva da je i za mlade ljude u dobi od 15-24 godine uticaj na zapošljavanje također bio ozbiljan i nesrazmjeran. Procjenjuje se da je zaposlenost mladih smanjena za 25 posto u četvrtom tromjesečju 2022. u odnosu na drugi kvartal 2021.

Procjenjuje se da je u četvrtom kvartalu 2022. ukupna zaposlenost (i formalna i neformalna) bila 450.000 niža od nivoa prije tranzicije, i više od 900.000 niža u poređenju sa hipotetičkim scenarijem bez promjene administracije.

Osim toga, prihodi od rada su teško pogođeni i sve su nestabilniji, a posebno šteti domaćinstvima koja se bore zbog rasta hrane i potrošačkih cijena.

XS
SM
MD
LG