Dostupni linkovi

Bajden i istočni NATO saveznici potvrdili 'nepokolebljivu podršku Ukrajini'


Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) u govoru u Varšavi, utorak, 21. februara 2023.
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) u govoru u Varšavi, utorak, 21. februara 2023.

"Branićemo svaki pedalj NATO teritorije", izjavio je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) u sredu, 22. februara, u Varšavi na samitu lidera istočnog krila NATO-a ističući da su ove zemlje "na prvoj liniji fronta naše kolektivne odbrane".

SAD će nastaviti da podržavaju Ukrajinu dok brani svoju slobodu, dodao je američki predsednik. "Nije u pitanju samo Ukrajina, već i sloboda," naglasio je Bajden.

Iz Bele kuće je posle sastanka Bukureštanske devetorke (B9) - zemalja na istočnom krilu NATO-a - saopšteno da su lideri, uoči godišnjice ruske invazije, potvrdili "nepokolebljivu podršku Ukrajini" i "naglasili zajedničku rešenost da budu uz Ukrajince koliko god je potrebno".

"Razgovarali su o jačanju odbrane na istočnom krilu NATO-u, a predsednik Bajden je potvrdio čvrstu posvećenost SAD članu 5 NATO ugovora", navodi se u saopštenju posle sastanka kojem je prisustvovao i generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg.

Sve članice Bukureštanske devetorke osudile su ruski rat u Ukrajini, naveo je posle sastanka savetnik poljskog predsednika Andžeja Dude.

"Svi saveznici saglasili su se da će podržati jedni druge u slučaju pretnje. Sledeća tačka deklaracije bila je osuda brutalnog, krvavog rata protiv Ukrajine koji vodi Rusija. Sve članice Bukureštanske devetorke potpisale su te reči", naveo je Marcin Pšidač.

Bajden je dolazeći na samit kazao da je ruski predsednik Vladimir Putin napravio "veliku grešku" suspenzijom sporazuma o strateškom nuklearnom naoružanju (New Start).

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je kazao da je Bajdenova poseta Kijevu poslala "jasnu poruku" da su SAD "čvrsto posvećene bezbednosti Evrope“.

On je istakao da se ruski predsednik Vladimir Putin ne priprema za mir, već za novi rat, i kao rezultat toga, podrška Ukrajini mora biti pojačana.

"Ne znamo kada će se rat završiti, ali kada se završi, moramo se pobrinuti da se istorija ne ponovi", kazao je Stoltenberg dodajući da se Rusiji ne može dozvoliti da nastavi da "nagriza" bezbednost Evrope.

"NATO saveznici nikada nisu bili ujedinjeniji", naglasio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse.

"To je veoma važan trenutak da razmotrimo šta želimo da dobijemo i kakve odluke želimo da donesemo na samitu NATO u Viljnusu u junu. To je i prilika da razmotrimo situaciju u Ukrajini i način na koji ćemo dalje pomagati toj zemlji", rekao je uoči samita domaćin poljski predsednik Andžej Duda.

Predsednici i premijeri Bugarske, Rumunije, Mađarske, Slovačke, Češke, Poljske, Letonije, Litvanije i Estonije sa američkim predsednikom i generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom razgovaraju i na koji način, pre svega SAD, mogu zbog rata u Ukrajini još da ojačaju to savezničko istočno krilo prema granicama sa Rusijom.

Sa samita Bukureštanske devetorke očekuje se i zajednička deklaracija a predsednik Poljske Duda naglasio je da poseta američkog predsednika Bajdena, prvo neočekivano Kijevu a zatim u utorak i danas Varšavi, znači posetu celom istočnom krilu NATO.

Bukureštanska devetorka je regionalna inicijativa Rumunije i Poljske čiji predsednici su se u Varšavi 2014, kao odgovor na rusku aneksiju Krima dogovorili da koordiniraju stavove o jačanju bezbednosti na istočnom krilu NATO.

Inicijativa je ozvaničena u jesen 2015, kada su te zemlje potpisale u Bukureštu zajedničku deklaraciju da udruže snage kako bi se obezbedilo jače prisustvo NATO u tom regionu.

Većina članica ove grupe doživljavaju Rusiju kao direktnu pretnju svoje bezbednosti.

Poljska, Rumunija i baltičke države – koje već imaju hiljade američkih i NATO trupa stacioniranih na svojim teritorijama po principu rotacije – tražiće od predsednika Bajdena da budu trajno raspoređene, prenosi BBC.

Bajden je u utorak u Poljskoj istakao da SAD nepokolebljivo podržavaju Ukrajinu i NATO-u, što Rusija smatra egzistencijalnom pretnjom, prenosi Rojters.

"Kada je Rusija izvršila invaziju, nije samo Ukrajina bila na testu. Ceo svet se suočio sa istorijskim testom", rekao je Bajden u Kraljevskom zamku u Varšavi, dan nakon iznenadne posetio Kijev.

Bajden je rekao da su Sjedinjene Države i njihovi saveznici u NATO-u reagovali na rusku invaziju 24. februara prošle godine dodajući da se zalažu za "suverenitet, pravo ljudi da žive oslobođeni agresije i demokratiju."

"Ne bi trebalo da bude sumnje: naša podrška Ukrajini neće se pokolebati, NATO neće biti podeljen i mi se nećemo umoriti", dodao je američki predsednik.

Takođe govoreći u utorak, ruski predsednik Vladimir Putin uputio je upozorenje Zapadu zbog Ukrajine suspendujući poslednji veliki sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja između Moskve i Vašingtona.

Putin je pred vojnom i političkom elitom u Moskvi poručio da SAD pretvaraju rusku "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini u globalni sukob i najavio suspenziju učešća Rusije u Novom START-u (Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja).

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je kasnije saopštilo da namerava da nastavi da se pridržava ograničenja navedenih u sporazumu o broju nuklearnih bojevih glava koje se mogu rasporediti.

"Zapadne elite ne kriju svoje namere. Ali, takođe ne mogu da ne shvate da je nemoguće pobediti Rusiju na bojnom polju", rekao je Putin.

"Oni nameravaju da transformišu lokalni sukob u globalnu konfrontaciju," istakao je ruski predsednik.

"Upravo tako sve to shvatamo i u skladu s tim ćemo reagovati, jer u ovom slučaju govorimo o postojanju naše zemlje", dodao je Putin.

Predsednik Donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin rekao je da je Vašington uništio arhitekturu međunarodne stabilnosti prestankom poštovanja svojih obaveza i odbacivanjem predloga Moskve o globalnoj bezbednosti.

Bajden je odbacio tvrdnju zvanične Moskve da zapadni saveznici žele da kontrolišu ili unište Rusiju. On je, međutim, optužio Rusiju za zločine protiv čovečnosti kao što su napadi na civile i silovanje.

Rusija je odbacila optužbe Ukrajine i njenih saveznika za ratne zločine.

Bajdenov susret sa poljskom opozicijom

Poljski zvaničnici priželjkivali su od posete američkog predsednika da SAD konačno izađu u susret molbama zvanične Varšave da se američko vojno prisustvo koje je brojčano u Poljskoj direktno iz SAD ili u okviru NATO dostiglo oko 10.000 vojnika pretvori u stalne baze a ne da se vojnici smenjuju.

Takvih obećanja tokom posete Bajdena Varšavi nije bilo a za razliku od vlade i predsednika koji govore o istorijskoj poseti i isto takvom obraćanju Bajdena, lider poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski ocenio je da Bajden "ništa nije rekao".

Na društvenim mrežama pojavio se snimak Kačinjskog koji je kada je silazio sa tribine za počasne zvanice bivšem poljskom premijeru Janu Bjeleckom prokomentarisao Bajdenov govor rečima "ništa nije rekao".

Snimak je izazvao lavinu komentara a poljska opozicija optužila je Kačinjskog da i dalje sanja da je u Beloj kući Donald Tramp.

"Poruka Jaroslavu Kačinjskom: Tramp danas u Varšavi značio bi Putina u Kijevu. Bolje bi bilo da s vremena na vreme Kačinjski ne kaže ništa", poručio je na tviteru bivši poljski premijer Marek Belka.

Predsednik SAD Bajden se u utorak, prvog dana posete Varšavi, sreo i sa predstavnicima poljske opozicije, bivšim premijerom i liderom Građanske platforme, nekadašnjim predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, predsednikom Senata poljskog parlamenta Tomašom Grodskim i gradonačelnikom Varšave Rafalom Tšaskovskim.

Izvor: Rojters, Beta, BBC

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG