Dostupni linkovi

Za sada bez dogovora o slanju njemačkih tenkova Ukrajini


Njemačka je pod pritiscima da pošalje tenkove Leopard 2 ili da dozvoli drugima koji ih imaju da pošalju Ukrajini, arhivska fotografija Leoparda 2, Hanover, Njemačka.
Njemačka je pod pritiscima da pošalje tenkove Leopard 2 ili da dozvoli drugima koji ih imaju da pošalju Ukrajini, arhivska fotografija Leoparda 2, Hanover, Njemačka.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je 20. siječnja najavu novih isporuka oružja Ukrajini i rekao će se rasprava o slanju njemačkih tenkova nastaviti.

Stoltenberg je na marginama konferencije o Ukrajini u američkoj vojnoj bazi blizu njemačkog grada Ramsteina rekao da očekuje daljnji razvoj u raspravi o mogućem slanju njemačkih tenkova Leopard 2 Ukrajini.

Suradnici ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kazali su da će Kijev na kraju dobiti zapadnu vojnu pomoć koja mu je potrebna za okončanje ruske invazije.

"Postajemo jači", rekao je šef Ureda ukrajinskog predsjednika, Andrij Jermak. "A sve što još nismo dobili, dobit ćemo."

Jermak je to komentirao nakon što je poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak kazao da odluka o isporuci tenkova Leopard 2 Ukrajini nije donesena.

Na konferenciji za novinare američki ministar obrane Lloyd Austin potvrdio je da je to tako.

Trenutno je izvozna dozvola za Leopard 2 u vlasništvu Njemačke, što znači da je i drugim zemljama potrebno odobrenje Njemačke za slanje svojih tenkova u inozemstvo.

Što je još poručio Stoltenberg?

Činjenica da se Ukrajinu sada opskrbljuje stotinama novih oklopnih vozila, borbenim vozilima pješaštva i tenkovima, mnogo joj znači, rekao je Jens Stoltenberg novinarima.

Potpora neće Ukrajincima samo omogućiti da se brane od novih ruskih ofenziva, već i da pokreću vlastite ofenzive kako bi vratili kontrolu nad svojim teritorijem, kazao je šef Alijanse.

Stoltenberg je na pitanje šteti li Njemačka Europskoj uniji time što dosad nije poslala tenkove Leopard 2 odgovorio da će se "rasprave nastaviti".

Dodao je da od se početka rata neprestano mijenja vrsta podrške koju države pružaju.

Glavni tajnik je također rekao da je Njemačka jedna od saveznica koja pruža najviše potpore Ukrajini.

"Topništvo, streljivo, sustavi protuzračne obrane i sada također borbena vozila pješaštva Marder: Njemačka zaista predvodi u podršci za Ukrajinu u mnogim, mnogim područjima", istaknuo je Stoltenberg.

Zelenski: Stotine zahvalnica nisu stotine tenkova

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je 20. siječnja tenkove od zapadnih saveznika.

SAD i europske nacije su već obećale više oružja, ali je Zelenski ministrima obrane okupljenim na njemačkoj konferenciji rekao: "Stotine zahvalnica nisu stotine tenkova".

Dužnosnici obrane iz više od 50 zemalja sastali su se 20. siječnja kako bi koordinirali isporuke oružja Ukrajini, između ostalog i tenkova kojih Kijev traži više.

Rusija 'obnavlja ofenzinu'

Skoro 11 mjeseci nakon što je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine, vojni dužnosnici NATO-a vjeruju da Moskva planira obnoviti ofenzivu u proljeće, nakon djelomične mobilizacije od kraja rujna prošle godine.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Dan pred održavanja skupa u aviobazi Ramstein,SAD i nekoliko europskih zemalja obećale su dodatnu opremu kako bi pomogli Ukrajini.

Velika Britanija također je nedavno ponudila 14 svojih borbenih tenkova - ali Kijev želi više.

"Tenkovi za Ukrajinu su tenkovi za slobodu", rekao je za BBC ukrajinski savjetnik ministra obrane, Jurij Sak.

"Ako se oni ne šalju, druge bi ih zemlje jednog dana mogle upotrijebiti protiv Moskve", upozorio je.

Američka pomoć bez tenkova

Uoči sastanka SAD je najavili slanje novog paketa vojne pomoći Ukrajini ukupne vrijednosti 2,5 milijardi dolara, a tu su stotine oklopnih vozila, ali ne i teški tenkovi Abrams.

Novi paket predviđa slanje 59 oklopnih vozila Bredli, koji će se dodati na 60 lakih oklopnih vozila ovog tipa obećanih 6. januara i 90 oklopnih transportera Striker, koji će osigurati Ukrajini "dvije oklopne brigade", naveo je Pentagon.

Američka vojska će Ukrajini poslati i 53 oklopna vozila otporna na mine i 350 prijevoznih vozila M998, čuvenih Humveeja.

Međutim, novi paket pomoći ne uključuje teške borbene tenkove kao što su Abrams, koje Sjedinjene Države još nisu spremne isporučiti Kijevu, pravdajući to problemima održavanja i obuke, prenosi AFP.

Washington će također poslati ukrajinskim snagama dodatne rakete za protuzračne sustave NASAMS i HIMARS koji su im ranije isporučeni, osam protuzračnih sustava kratkog dometa Avenger, i veću količinu municije.

S novim paketom pomoći, ukupna pomoć SAD-a Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače, iznosi 26,7 milijardi dolara.

Projektili, topovi, mitraljezi i britanski tenkovi

Dužnosnici ostalih država su obećali projektile, protuzračne obrambene sustave Stinger, protuzračne topove, mitraljeze, obuku, te drugu opremu i usluge.

Velika Britanija, koja je već najavila planove o slanju tenkova Ukrajini, također će poslati 600 projektila Brimstone, rekao je ministar obrane, Ben Wallace.

Poljska je poslala protuavionske topove S-60 sa 70.000 metaka streljiva i spremna je donirati tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2.

Finska je tik pred sastanak najavila novi paket od više od 400 milijuna eura vojne pomoći Ukrajini.

Obećanje utrostručuje ukupnu vrijednost finske obrambene pomoći Ukrajini na 590 milijuna eura, navelo je Ministarstvo obrane. Glasnogovornik Ministarstva rekao je da paket ne uključuje tenkove Leopard 2.

Nekoliko sati nakon sastanka dužnosnika 19. siječnja, danska vlada objavila je da će Ukrajini donirati 19 artiljerijskih sustava haubica francuske proizvodnje Caesar, ispunjavajući zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

XS
SM
MD
LG