Dostupni linkovi

Podignuta optužnica protiv trgovaca drogom putem aplikacija, iz BiH i Srbije


An illustration picture shows the ANoM logo displayed on the screen of an smartphone on june 8, 2021 in Paris.
An illustration picture shows the ANoM logo displayed on the screen of an smartphone on june 8, 2021 in Paris.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv osam osoba iz BiH i Srbije koji su u regionu, te u Evropskoj uniji (EU) i Južnoj Americi preko kriptovalutnih aplikacija prodavali drogu i zatim tim novcem kupovali zemljište, vozila i drugo.

U priopćenju se navodi da je tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao optužnicu u predmetu kojem su korišteni dokazi iz Anom aplikacija.

Svi optuženi su u pritvoru a objavljena su i imena i ostali podaci.

U kriminalnoj grupi su Ratković Saša, zv.”Sale”, rođen 1991. godine u Trebinju, državljanin BiH i Srbije; Supić Dragan, rođen 1974. godine u Derventi, državljanin BiH i Srbije; Vidaković Tomislav, zv.”Tomo”, rođen 1990. godine u Dubrovniku, državljanin BiH; Rakić Vladica, rođen 1981. godine u Beogradu, državljanin Srbije; Stjepić Vasilije, zv.”Profa”, rođen 1967. godine u Brčkom, državljanin BiH i Švedske; Blagojević Mitar, zv.”General”, rođen 1986. godine u Foči, državljanin BiH; Šiniković Dražen, rođen 1980. godine u Konjicu, državljanin BiH.

Optužen je i policijski službenik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Čalija Miroslav, rođen 1975. godine u Mostaru, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su kao organizirana skupina na području BiH, zemalja regiona, EU i Južne Amerike, uz korištenje kriptovanih aplikacija za komunikaciju, trgovali velikim količinama opojnih droga kokain i marihuana.

Novac zarađen prodajom droge ulagali u kupovinu zemljišta, izgradnju objekata, najviše na području Ivanice (između Trebinja u BiH i Dubrovnika u Hrvatskoj), Mostara i Brčkog, te za kupovinu vozila i drugih dobara.

Tužiteljstvo BiH zatražilo je blokiranje sve pokretne i nepokretne imovine.

Takođe su prali novac, krivotvorili isprave i druga kaznena djela kako bi se mogli kretati preko granica. U tome ime je pomagao optuženi policijski službenik.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 58 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 450 materijalnih dokaza, među kojima su i dokazi pribavljeni putem međunarodne pravne pomoći od pravosudnih institucija SAD i FBI.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Prethodne optužnice za kriminal preko aplikacija

Sud BiH u prosincu 2022. godine potvrdio je prvu optužnicu u kojoj su korišteni dokazi iz SKY i ANOM aplikacija. Tada su optuženi Dalibor Railić, Aleksandar Miljatović, Igor Repajić, Haris Gredelj, Mirjana Vujović, Željko Simić, Aleksandar Ivković i Gordan Gvozden.

Oni su kupovali, prodavali, isporučivali Cannabis stativ L i Kokain koje su prebacivali preko granice između BiH i Crne Gore radi dalje prodaje u BIH i EU, koristeći aplikaciju SKY ECC koja je namijenjena za zaštićenu kriptokomunikaciju.

Inače, protiv njih je početkom prosinca 2022. podignuta i optužnica za ubistvo načelnika kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašića u martu, koje su počinili kako bi spriječili istrage za organizovani kriminal i krijumčarenje opojnih droga.

Tokom prošle godine u BiH je uhapšeno više desetaka osoba koje su osumnjičene za trgovinu drogom, oružjem i ubistvima iz istraga o korištenju mobilnih uređaja SKY i ANOM.

Među njima su policijski službenici, osumnjičenici za trgovinu drogom, oružjem, prostitucijom. Neki od njih su koristili te uređaje, a poruke koje su razmjenjivali preko njih su dešifrirale strane policijske agencije.

Dostavile su ih Tužiteljstvu BiH koje je pokrenulo istrage u okviru kojih je policija uhapsila, pored ostalih, glavnog policijskog inspektora MUP-a Republike Srpske, službenika državne policije koji je štitio zgradu Predsjedništva BiH, te šefa regionalnog ureda Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Šta su SKY i ANOM

Evropska komisija je u svom posljednjem izvještaju o napretku BiH na putu prema EU u oktobru ove godine zatražila podizanje prvih optužnica koje se odnose na SKY i ANOM.

ANOM je trebala biti "neprobojna" usluga koja je uključivala posebnu aplikaciju i mobilne uređaje. Zapravo su je napravili i distribuirali FBI i Australska savezna policija (AFP).

Prema zvaničnim podacima FBI-ja, u maju 2021. godine, takve uređaje je koristilo oko 11.800 osoba.

Prema podacima Europola prikupljeno je oko 27 miliona poruka koje su razmjenjivali kriminalci iz više od stotinu zemalja.

Dio poruka u ovim uređajima su dešifrirali američki FBI i Europol, te ih proslijedili lokalnim policijama.

Uređaj SKY ECC je imao više od 117.000 korisnika. Za razliku od ANOM-a, ovu kanadsku aplikaciju su početkom 2021. razotkrile belgijska, nizozemska i francuska policija.

Američke i evropske policijske agencije prikupile su oko milijardu poruka, od čega je polovina dešifrirana do aprila 2021.

Američki FBI, australski AFP i EUROPOL su dio dešifriranih poruke iz ANOM-a i SKY ECC-a proslijedile policijskim agencijama i tužiteljstvima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG