Dostupni linkovi

Proglašena vanredna situacija u Prijepolju i Sjenici zbog vodostaja reka


Nivo Lima kod Prijepolja na zapadu Srbije raste 20 centimetara na sat, 18. januar 2022.
Nivo Lima kod Prijepolja na zapadu Srbije raste 20 centimetara na sat, 18. januar 2022.

Zbog naglog porasta vodostaja Lima u Prijepolju na zapadu Srbije, 18. januara proglašena je vanredna situacija, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Vladimir Babić predsednik te opštine.

On je rekao da je Lim prethodne noći porastao za čitavih 40 centimetara, te da je nastavivši da raste tokom dana dostigao nivo vanredne odbrane od poplava.

"Proglasili smo vanrednu situaciju na celoj teritoriji opštine jer se očekuju nove jake padavine sa obe strane granice Srbije i Crne Gore", rekao je Babić.

Prema njegovim rečima, odlukom Opštinskog štaba za vanredne situacije zatvoreni su svi kafići pored reke, a zabranjen je i prelaz preko visećeg mosta.

Predsednik opštine je istakao da su počeli da se pune i bujični potoci zbog čega, kazao je, dežurnim službama predstoji još jedna teška noć.

"Očekujem da ćemo pored radova na obalama Lima morati da reagujemo i na nekim lokalnim rečicama i potocima koji su već počeli da se izlivaju", rekao je Babić.

Vanredna situacija i u Sjenici

Vanredna situacija proglašena je i u u Sjenici na zapadu Srbije zbog obilnih padavina i opasnosti od novih izlivanja reke Grabovica, rekao je za RSE predsednik te opštine Mubin Mujagić.

"U toku je angažovanje dodatnih mašina i ljudstva iz Sjenice i okolnih sela kako bi mogli da ojačamo odbrambene bedeme na mestima na kojima preti najveća opasnost od izlivanje reke", rekao je on za RSE.

Protekle noći u Sjenici se izlila reka Grabovica i poplavila više od 50 objekata.

Direktor Javnog preduzeća "Srbijavode" Goran Puzović izjavio je 18. januara za javni servis RTS da se kuće nalaze u "nebranjenom delu", te da se brzo reagovalo, i da se voda vraća u korito.

Prijepolje
Prijepolje

On je najavio da će biti uvedena vanredna odbrana od poplava Lima, jer se očekuje rast vodostaja na toj reci.

"Nije bilo većih padavina u Novom Pazaru, a imamo blagi porast vodostaja u Raškoj. Ibar očekujemo da raste do subote, a odbrana (od poplava) je prvenstveno na Limu i pritokama", rekao je Puzović.

Od ponoći do sada je za 70 santimetara porastao nivo Potpećkog jezera kod Prijepolja.

Prijepolje
Prijepolje

Zabeležen je i lagani rast Ibra

Tokom dana zabeležen je i lagani rast Ibra kod Kraljeva, ali po rečima Radojice Kočovića, gradskog većnika zaduženog za vanredne situacije, za sada nema opasnosti.

Slična situacija je i kod Raške gde je nivo Ibra neznatno porastao.

"U svakom slučaju budno pratimo situaciju na reci, tim pre što se najavljuju obilne padavine i spremni smo da intervenišemo", rekao je Kočović.

Poplave su i u susednoj Bosni i Hercegovini, dok je u Herceg Novom u nevremenu nestao dečak.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG