Dostupni linkovi

Poljska kupila američke tenkove


Fotoarhiv: Tenk Abrams na vežbi u Letoniji
Fotoarhiv: Tenk Abrams na vežbi u Letoniji

Poljski vicepremijer i ministar odbrane Marijuš Blaščak potvrdio je ugovor sa Sjedinjenim Američkim Državama o isporuci 116 tenkova M1A1 Abrams, uz naruždbinu od 250 komada u novijoj verziji.

Blaščak je 4. januara u vojnoj bazi u Varšavi rekao da će prvi Ambramsi ove godine stići u Poljsku, te da se poljski tenkisti već obučavaju na njima.

„Jačamo oklopnu pesnicu naše vojske“, naveo je Blaščak.

Vrednost ugovora je 1,4 milijarde dolara, od čega 200 miliona finansira američka strana kao deo pomoći koju je odobrila Poljskoj. Saopšteno je da bi svih 116 komada trebalo bi da bude isporučeno do kraja 2024.

U aprilu prošle godine Poljska je naručila i 250 tenkova Abrams u novijoj verziji SEPv3 i njihova isporuka počinje 2025. Najavljeno je da će smerički tenkovi biće razmešteni na istoku Poljske, na granicama prema Rusiji, Belorusiji i Ukrajini.

Poljska, kao i susedna Češka, od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara nastoje da se ubrzano oslobode ruskog i sovjetskog oružja i tehnike i zameni ih sredstvima zapadne proizvodnje.

Vicepremijer Blaščak objavio je da su tokom prošle godine u Poljsku stigle prve baterije američkog sistema protivvazdušne odbrane Patriot, turski dronovi Bajraktar i da će ove stići raketni sistem HIMARS, korejska varijanta HIMARS-a Čunmo, avioni FA-50, helikopteri AW101 iz fabrike u Švidnjiku, kao i nova isporuka korejskih tenkova K2 i haubica K9.

Zaključio je informacijom da Poljska trenutno pod oružjem ima 164.000 vojnika i da je cilj armija od 300.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG