Dostupni linkovi

Ukrajina želi produženje sporazuma o izvozu žitarica


Brod za rasuti teret Star Helena blizu luke Odesa, nakon obnove izvoza žitarica, 7.avgust 2022. Foto: Reuters/Igor Tkachenko
Brod za rasuti teret Star Helena blizu luke Odesa, nakon obnove izvoza žitarica, 7.avgust 2022. Foto: Reuters/Igor Tkachenko

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je pozvao na produženje ugovora o izvozu žitarica preko Crnog mora, koji je omogućio izvoz iz tri velike ukrajinske luke, ublažavajući globalnu krizu s hranom.

"I dalje je naš stav da se inicijativa mora nastaviti bez obzira da li je Ruska Federacija voljna", rekao je Zelenski američkoj ambasadorki pri Ujedinjenim nacijama (UN) Lindi Tomas-Grinfild, koja je boravila u jednodnevnoj posjeti Kijevu 8. novembra.

Zelenski je kazao da je Ukrajina, uprkos ruskoj invaziji, spremna da ostane "garant globalne sigurnosti hrane", što se odnosi na status njegove zemlje kao jednog od najvećih svjetskih proizvođača žitarica.

Sporazum o bezbjednom izvozu žitarica iz ukrajinskih luka je zaključen sa Rusijom u julu, uz posredovanje Turske i UN-a.

Međutim, Rusija je 29. oktobra saopštila da suspenduje sporazum, pošto su njeni brodovi kod Sevastopolja na aneksiranom Krimu pogođeni vazdušnim i podvodnim dronovima, za što je okrivila Ukrajinu.

Iz Evropske unije su tada pozvali Rusiju da poništi tu odluku, uz ocjenu da ona dovodi u opasnost glavni izvozni put za žito i đubrivo, u rješavanju globalne krize sa hranom izazvane njenim ratom protiv Ukrajine.

Početkom novembra je objavljeno da UN i Turska ponovo rade na posredovanju koje bi omogućilo nastavak isporuka iz Ukrajine, čime bi se izbjeglo produbljavanje krize hrane i gladi u svijetu.

Sporazum o bezbjednom izvozu žitarica iz ukrajinskih luka ističe 19. novembra.

XS
SM
MD
LG