Dostupni linkovi

Visoki američki zvaničnik potvrdio da Vašington i Moskva komuniciraju


Džejk Saliven u posjeti Ukrajini, Kijev, 4. novembar 2022.
Džejk Saliven u posjeti Ukrajini, Kijev, 4. novembar 2022.

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven (Jake Sullivan) je potvrdio da su kanali komunikacije između Vašingtona i Moskve i dalje otvoreni.

U međuvremenu, Bijela kuća nije porekla izvještaje da je Saliven bio vodeći američki pregovarač sa Rusijom, u pokušajima da se spriječi nuklearna eskalacija u Ukrajini, prenosi BBC.

Saliven je u Njujorku rekao da je u američkom "interesu" da održava kontakt sa zvaničnim Kremljem, ali je insistirao da je zvaničnicima "jasno sa kim imaju posla".

Ukrajinski predsjednik, Volodimir Zelenski, nagovijestio je mogućnost mirovnih pregovora sa Rusijom, što je pomak od njegovog ranijeg odbijanja da pregovara sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Zelenski je u ponedjeljak, 7. novembra kasno uveče pozvao međunarodnu zajednicu da "natjera Rusiju na stvarne mirovne pregovore" i naveo svoje uobičajene uslove za dijalog: povratak svih okupiranih teritorija Ukrajine, nadoknadu štete prouzrokovane ratom i krivično gonjenje za ratne zločine.

Wall Street Journal izvještava da je Saliven imao povjerljive sastanke sa svojim ruskim kolegom, sekretarom Savjeta za bezbjednost Nikolajem Patruševim, i višim zvaničnikom Kremlja zaduženim za spoljnu politiku, Jurijem Ušakovim, prethodnih nekoliko mjeseci.

Viši zvaničnici su rekli američkim novinama da su oni razgovarali o načinima da se umanji rizik od nuklearne eskalacije u ratu u Ukrajini, ali nisu pregovarali o načinima da se konflikt prekine.

Prošlog mjeseca, Saliven je rekao da bi bilo kakva upotreba nuklearnog oružja imala "katastrofalne posljedice po Rusiju". Rekao je američkoj TV kući NBC da su viši zvaničnici "detaljno objasnili" eventualni američki odgovor u privatnim razgovorima sa ruskim zvaničnicima.

Portparol američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost, Adrijen Vatson (Adrienne Watson) nije potvrdila priču, te rekla da "ljudi tvrde mnoge stvari", dok je portparol Kremlja, Dmitri Peskov, optužio zapadne novine da "objavljuju brojne prevare".

Ipak, sekretar za medije Bijele kuće, Karin Žan-Pjer (Jean-Pierre) je u ponedjeljak, 7. novembra rekla da Sjedinjene Američke Države zadržavaju pravo da pregovaraju sa Rusijom.

Saliven, za kojeg se tvrdi da je jedan od najviše rangiranih savjetnika američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) koji i dalje traži razgovor sa Rusijom, kazao je da je održavanje kontakta sa Moskvom "u interesu svake države na koju ovaj konflikt utiče".

Prošle nedjelje, Washington Post je objavio da viši američki zvaničnici traže od Kijeva da signalizuje da je otvoren za pregovore sa Rusijom, i da odustane od svog javnog odbijanja mirovnih pregovora dok je Vladimir Putin na vlasti u Rusiji.

Ipak, Saliven je rekao na javnom događaju u Njujorku da Bajdenova administracija "ima obavezu da traži odgovornost", te se obavezala na saradnju sa međunarodnim partnerima da "traži odgovornost počinilaca strašnih ratnih zločina u Ukrajini".

"Bio sam u Kijevu u petak, i sastao sam se sa predsjednikom Zelenskim i mojim kolegom Andrejem Jermakom, te sa vojnim rukovodstvom, i mogao sam da saznam koliko smrti i razaranja je Putinov rat donio toj zemlji", kazao je Saliven.

Prethodnih mjeseci, raste zabrinutost da bi Rusija mogla da pribjegne nuklearnom oružju, u očajničkom pokušaju da odbrani četiri regije na istoku i jugu Ukrajine koje je ilegalno anektirala.

XS
SM
MD
LG