Dostupni linkovi

Sa protesta u Banjaluci opozicija zatražila procesuiranje krivaca za 'izborne krađe'


Protest opozicionih stranaka ispred RTRS, Banjaluka, 2. novembar 2022.
Protest opozicionih stranaka ispred RTRS, Banjaluka, 2. novembar 2022.

Opozicioni lideri u Republici Srpskoj, jednom od dva bh. entiteta, te simpatizeri opozicije zatražili su na protestima u Banjaluci procesuiranje odgovornih za "izborne krađe".

Protesti su održani 2. novembra ispred sjedišta Radio televizije Republike Srpske (RTRS), javnog medijskog servisa tog bh. entiteta, gdje je zatražena smjena direktora i urednika RTRS.

Protest opozicije ispred zgrade RTRS-a u Banjaluci
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Na protestnom skupu, lideri Partije demokratskog progresa (PDP), Srpske demokratske stranke (SDS) i Liste za pravdu i red, zatražili su "objektivno izvještavanje" na RTRS-u, nazvavši tu kuću "Dodikovim servisom" i "fabrikom laži".

Jelena Trivić, kandidatkinja opozicije za predsjednika RS, najavila je da neće odustati od borbe protiv izborne korupcije.

Trivić tvrdi da je pokradena na opštim izborima u Bosni i Hercegovini, na kojima je, prema rezultatima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, za predsjednika RS pobijedio Milorad Dodik, lider Saveza Nezavisnih Socijaldemokrata (SNSD).

"Oni su lažni pobjednici, pokrali su ove izbore i sa tim se nećemo pomiriti", poručila je Jelena Trivić, opozicioni kandidat za predsjednika Republike Srpske.

Okupljeni su, tokom njenog obraćanja, skandirali "Jelena, predsjednica RS."

"Čemu izlaziti na izbore ako će nas opet krasti? Borićemo se, biće nas sve više i više, može ovo da traje, nećemo stati na ovim protestima", poručila je Trivić.

Trivić je govorila i o "dirigovanju lažnih vijesti" na RTRS-u, te je najavila da će otkriti imena urednika koji se bave "etiketiranjem" ukoliko nastave sa tim.

I Milan Radović, potpredsjednik SDS-a optužio je RTRS za etiketiranje i lažno izvještavanje, te dao podršku Trivić, uz konstataciju da " to nije funkcionisanje sistema na istini, nego na krađi glasova."

"Došli smo da kažemo ne ovoj režimskoj televiziji RS koja etiketira svakoga ko je kritičar vlasti", rekao je potpredsjednik SDS-a Milan Radović.

Tokom obraćanja Radovića, jedan muškarac na govornicu je izašao noseći slike ratnih lidera RS, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, osuđenih za genocid i ratne zločine.

No, brzo je sklonjen sa bine.

Nepoznati muškarac sa fotografijama Radovana Karadžića i Ratka Mladića na protestima opozicije u RS, Banjaluka, 2. novembar 2022.
Nepoznati muškarac sa fotografijama Radovana Karadžića i Ratka Mladića na protestima opozicije u RS, Banjaluka, 2. novembar 2022.

Za opoziciju su, od 2. oktobra kada su održani opšti izbori, sporni njihovi rezultati, naročito za predsjednika RS, na kojima je kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorad Dodik, pobijedio Trivić.

Tokom oktobra održali su i dva protestna skupa, kako su tada naveli "zbog izborne krađe", te su tražili ponovno brojanje glasova.

 Opozicija ponovo u Banjaluci na protestima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Zbog istog razloga, podnijeli su krivične prijave Tužilaštvu BiH protiv više osoba, uključujući Milorada Dodika.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH potvrdila je ranije u srijedu 2. oktobra rezultate Opštih izbora, nakon što je Apalaciono odjeljenje Suda BiH odbilo ili odbacilo sve žalbe na odluke CIK-a BiH, vezane za izborne rezultate.

CIK BiH je prethodno, 10. oktobra, naredio ponovno brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike RS, nakon što su im prijavljene brojne nepravilnosti zabilježene tokom izbornog dana.

Na sjednici Komisije, 20. oktobra, članovi CIK-a odbacili su zahtjev opozicionih stranaka iz RS za poništenje izbora za nivo predsjednika tog bh. entiteta.

Na sjednici 27. oktobra, Komisija je utvrdila da je Dodik predsjednik RS, sa oko 27.000 glasova više u odnosu na svoju protivkandidatkinju.

Članovi CIK-a tada su istakli da su brojne nepravilnosti prijavili Tužilaštvu BiH, ali da nema osnova za ponavljanje izbora za bilo koji nivo.

Opozicija u RS je uložila žalbu na utvrđene rezultate izbora 29. oktobra, te su tražili da se izbori ponove u roku od 14 dana.

Na opštim izborima u BiH glasalo je nešto manje od 51,5 odsto birača, a oni su sem predsjednika RS birali članove Predsjedništva BiH, poslanike u Predstavničkom domu bh. parlamenta, entitetskim parlamentima, kao i u 10 kantonalnih skupština.

XS
SM
MD
LG