Dostupni linkovi

Zemlje NATO-a će pojačati ukrajinsku proturaketnu odbranu


Ukrajinski vojnici istovaraju rakete američke proizvodnje FIM-92 Stinger, prenosivi sistem protuzračne odbrane (MANPADS), koji funkcioniše kao infracrvena samonavođena raketa zemlja-zrak (SAM), Kijev, februar 2022.
Ukrajinski vojnici istovaraju rakete američke proizvodnje FIM-92 Stinger, prenosivi sistem protuzračne odbrane (MANPADS), koji funkcioniše kao infracrvena samonavođena raketa zemlja-zrak (SAM), Kijev, februar 2022.

Saveznici Ukrajine predvođeni NATO-om najavili su isporuke naprednog oružja protuzračne odbrane Kijevu, nakon niza ruskih raketnih udara.

Oružje koje obećavaju Velika Britanija, Kanada, Francuska i Holandija uključuje projektile i radare. Sjedinjene Države su ranije dale slično obećanje. Jedan visokotehnološki sistem iz Njemačke je već u Ukrajini.

Obećanja dolaze kada saveznici Ukrajine iz 50 zemalja vode razgovore u sjedištu NATO-a u Briselu.

Kijev je pozdravio samit kao "historijski".

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Velika Britanija će donirati rakete protuzračne odbrane, kao i stotine zračnih dronova za podršku ukrajinskom prikupljanju informacija i logističkim sposobnostima. Takođe, osigurat će 18 topova haubica, a 64 su već isporučena.

"Posljednji neselektivni napadi Rusije na civilna područja u Ukrajini zahtijevaju dalju podršku onima koji žele da brane svoju naciju", rekao je ministar odbrane Ben Wallace.

"Ovo oružje će pomoći Ukrajini da odbrani svoje nebo od napada i ojača svoju ukupnu odbranu od raketa."

Govoreći nakon sastanka u Briselu 12. oktobra, američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je "učinit ćemo sve što možemo da osiguramo da oni [Ukrajinci] imaju ono što je potrebno da bi bili efikasni".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron istakao je da će Pariz isporučiti sisteme protuzračne odbrane Ukrajini.

Macron u intervjuu za televiziju France 2 nije precizirao koji će sistemi biti poslani. Ali je kazao da će njihova glavna funkcija biti zaštita stanovništva od dronova.

Holandija je izvijestila da će isporučiti rakete protuzračne odbrane u vrijednosti od 15 miliona eura.

Holandska ministrica odbrane Kajsa Ollongren rekla je da se ruski napadi "mogu dočekati samo uz nemilosrdnu podršku Ukrajini i njenom narodu".

Kanada se obavezala da će pružiti 34 miliona dolara vojne pomoći, uključujući satelitske komunikacije i kamere za bespilotne letjelice.

Ukrajinska vojska je ranije 12. oktobra objavila da su prve od nekoliko "najmodernijih IRIS-T SLM raketa isporučene iz Njemačke u Ukrajinu". Rečeno je da će sistem protuzračne odbrane pomoći zaštiti zemlje "od terora".

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski mjesecima traži od saveznika Ukrajine da osiguraju sisteme protuzračne odbrane za stvaranje ukrajinskog "zračnog štita".

"Što je odvažniji i okrutniji ruski teror, svijetu je očiglednije da je pomoć Ukrajini da zaštiti nebo jedan od najvažnijih humanitarnih zadataka našeg vremena za Evropu", rekao je Zelenski je u svom video obraćanju kasno 12. oktobra.

Rusija je više puta upozorila ukrajinske saveznike da ne isporučuju Kijevu napredno oružje, naglašavajući da bi ih to učinilo sudionicima rata koji je ruski čelnik Vladimir Putin započeo 24. februara.

Zapad optužuje Moskvu za zveckanje nuklearnim oružjem, nakon niza ruskih vojnih poraza na frontu.

'Deža vi' iz oktobra 1962.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:26 0:00
XS
SM
MD
LG