Dostupni linkovi

Izrael prešao prvu stepenicu odobravanja sporazuma o pomorskoj granici sa Libanom


Baza mirovnih snaga UN-a u južnom libanskom pograničnom gradu Nakura, Liban
Baza mirovnih snaga UN-a u južnom libanskom pograničnom gradu Nakura, Liban

Uži sastav Vlade Izraela zadužen za bezbednost glasao je u sredu za sporazum o pomorskoj granici sa susednim Libanom, za čije postizanje su posredovale SAD.

Time je prevaziđena prva prepreka u proceduri formalnog usvajanja takvog dokumenta.

Premijer Izraela Jair Lapid i ministri koji čine takozvani bezbednosni kabinet su se vanredno sastali da glasaju dan pošto je objavljeno da je Izrael pristao na uslove sporazuma nazvanog "istorijskim" sa susedom s kojim je zvanično u ratnom stanju još od 1948. godine.

I Liban i Izrael su polagali pravo na oko 860 kvadratnih kilometara Sredozemnog mora gde su nalazišta prirodnog gasa.

Bezbednosni kabinet je glasao za ratifikaciju sporazuma, a jedan ministar se uzdržao i sada predstoji glasanje punog sastava Vlade.

Liban se nada da će eksploatacija gasa pomoći da prevaziđe ekonomsku krizu koja se pogoršava. Izrael očekuje da eksploatacija gasnih rezervi utiče na smanjenje napetosti u odnosima sa severnim susedom.

Mnoge prepreke

Usvajanje sporazuma u Izraelu suočava se sa mnogobrojnim pravnim i političkim preprekama.

Vrhovni sud je u sredu odbacio peticiju za zamrzavanje sporazuma jer je odobren samo nekoliko nedelja pre petih izbora u Izraelu za manje od četiri godine. Tekst sporazuma će posle glasanja u Vladi biti predstavljen Parlamentu Izraela (Knesetu).

Predsednik Kneseta Miki Levi tražio je da se poslanici sastanu uprkos jevrejskom prauzniku Sukotu "zbog važnosti stvari".

Posle razmatranja u Knesetu, Vlada Izraela bi trebalo da izda konačno odobrenje posle kojeg će Vašington objaviti da je sporazum na snazi, navode izraelski mediji.

Onog dana kada Vašington to objavi, Liban i izrael će poslati identične koordinate UN koje pokazuju lokaciju pomorske granice.

Vlada premijera Lapida želi da se sporazum odobri što pre, ali je porekao da je rok za to dan izbora u Izraelu.

Postoje, međutim, planovi da eksploatacija gasa počne odmah, a neki ministri upozoravaju da mandat predsednika Libana Mišela Auna ističe 31. oktobra, pa je i to razlog za žurbu.

XS
SM
MD
LG