Dostupni linkovi

Biden čestitao Izraelu i Libanonu na dogovoru oko pomorske granice


Predsjednik SAD, Joe Biden
Predsjednik SAD, Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je 11. oktobra s liderima Izraela i Libanona kako bi im čestitao na onome što Sjedinjene Države vide kao istorijski pomak oko pomorske granice dviju zemalja.

"Nakon višemjesečnog posredovanja Sjedinjenih Država, vlade Izraela i Libanona dogovorile su da službeno okončaju spor oko pomorske granice i uspostavie trajnu pomorsku granicu", rekao je Biden u izjavi nakon razgovora s izraelskim premijerom Yairom Lapidom i libanonom predsjednik Michelom Aoudom.

Izvještavajući novinare, visoki zvaničnik Bidenove administracije rekao je da će sporazum Libanonu pružiti novi potencijal za direktna strana ulaganja, posebno u energetski sektor.

Izrael će dobiti kompenzaciju za svaki udio ugljenvodonika pronađenog na njegovoj strani mediteranske granice, rekao je zvaničnik.

Uz to, Izrael će održavati "svoje sigurnosne mehanizme i infrastrukturu koja im je potrebna kako bi bili sigurni da je njihova obala zaštićena", rekao je.

Zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da dogovor nije bio lak za pregovaranje navodeći da će Sjedinjene Države nastaviti da igraju posredničku ulogu ako za to bude potrebe.

"Ovo nije direktni bilateralni sporazum. Dogovor je postignut uz posredovanje Sjedinjenih Država, ali je to oznaka granice koja će omogućiti objema zemljama da slijede svoje ekonomske interese bez sukoba. To je cilj", rekao je zvaničnik Bijele kuće.

Tokom posljednje četiri godine, proizvodnja energije u istočnom Mediteranu je porasla pošto su Izrael, Egipat, Jordan i Kipar radili zajedno na iskorištavanju nafte i gasa ispod mora.

Nekoliko američkih administracija nastojalo je da podstakne porast trgovine gasom u regionu pomažući u pregovorima između zemalja koje su dugo u napetim odnosima.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG