Dostupni linkovi

Desnica u blagom vodstvu nakon parlamentarnih izbora u Švedskoj


Lider "Švedskih demokrata" Jimmie Akesson u izbornoj noći u Nacki, blizu Stokholma, Švedska, 12. septembra 2022.
Lider "Švedskih demokrata" Jimmie Akesson u izbornoj noći u Nacki, blizu Stokholma, Švedska, 12. septembra 2022.

Švedski desni blok je u blagom vodstvu nakon izbora i mogli bi da formiraju vladu prvi put u skoro deset godina.

Izbori koji su održani u nedjelju daju desnom antimigrantskom bloku, "Švedskim demokratama", 175 od 349 mjesta u parlamentu, jedno više nego lijevom bloku.

Radi se o preliminarnim rezultatima, budući da je ostalo manje od 5% izbornih okruga gdje brojanje nije završeno.

Još ostaje da se prebroje glasački listići iz inostranstva. Ovi glasači su historijski favorizovali desnicu, a konačni rezultati bi trebali biti poznati u srijedu.

Ako se rezultati potvrde, Švedska, koja se dugo naziva bastionom tolerancije, postat će manje otvorena za migrante.

Osam stranaka se borilo za mjesta u parlamentu, ali su stranke podijeljene u dva bloka, jedan konzervativni i drugi umjereno lijevi.

Politički analitičari kažu da će lider Umjerenih Ulf Kristersson vjerovatno postati premijer u manjinskoj vladi koju podržavaju antimigracijski Švedski demokrati koji su na putu da postanu najveća desna stranka koja će imati veliku ulogu kada je riječ o programu nove administracije.

"Švedski demokrati su imali fantastične izbore", rekao je lider stranke Jimmie Akesson na Twitteru.

"(Nadamo se) da će jaz između blokova ostati i do brojanja u srijedu. Ako je tako, spremni smo da konstruktivno učestvujemo u promjeni vlasti i novom početku za Švedsku," rekao je on.

Ono što je malo vjerovatno da će se promijeniti je put Švedske ka članstvu u NATO-u, koji ima široku podršku nakon invazije Rusije na Ukrajinu, kao i planove zemlje da poveća troškove odbrane.

Socijaldemokratska premijerka Magdalena Andersson, koja tek treba da prizna izbore, obećala je u martu da će povećati vojni budžet na 2% bruto domaćeg proizvoda nakon invazije Moskve.

Preliminarni rezultati pokazuju da Švedski demokrati imaju 20,6% glasova, u odnosu na 17,5% na prošlim izborima.

Očekuje se da će stranka, koja među svojim osnivačima ima bijele supremiste, ostati formalno u opoziciji, ali s velikim uticajem.

Kada je Kristersson preuzeo mjesto lidera Umjerenih 2017., "Švedske demokrate" su izbjegavali i desnica i ljevica.

Ali, oni su postepeno produbljivali međustranačke veze od poraza na izborima 2018., a Švedske demokrate se sve više doživljava kao dio mainstream desnice koja je ublažila neke politike kao što je odustajanje od planova za napuštanje Evropske unije.

"Švedski demokrati su ti koji su vodili desničarski blok, kako u smislu oblikovanja političkog sadržaja tako i u privlačenju birača u konstelaciju", piše nezavisni liberalni list Goteborgsposten.

"Švedsku čeka nova politička era."

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG