Dostupni linkovi

Ruski padobranac zatražio azil u Francuskoj



Pavel Filatiev
Pavel Filatiev

Ruski padobranac koji je pobjegao iz domovine nakon što je kritizirao invaziju na Ukrajinu ušao je u Francusku nakon službenog odobrenja da napusti čekaonicu za tražitelje azila u zračnoj luci Charles de Gaulle 30. kolovoza.

Odvjetnik Pavela Filatjeva rekao je da je njen klijent oslobođen i da ima osam dana da podnese zahtjev za azil.

"Oduševljeni smo ovom odlukom i podnijet ćemo zahtjev za politički azil u danima koji dolaze", rekla je odvjetnica Kamalia Mehtiyeva.

Filatjev je sudjelovao u ruskom napadu na Ukrajinu u veljači i ožujku. Kasnije je napisao knjigu pod naslovom ZOV (Poziv) na ruskom jeziku, igru znakova "Z" i "V" koji označavaju ruska vojna vozila u Ukrajini i postali su simboli koje promoviraju ruski državni mediji i dužnosnici podrške ratu.

Filatjev je prije odlaska iz Rusije dao intervju za The Guardian rekavši da je nakon što je njegova knjiga objavljena nekoliko puta promijenio adresu kako bi izbjegao moguće uhićenje.

Aktivist za ljudska prava sa sjedištem u Francuskoj rekao je da je njegova grupa pomogla Filatjevu da "hitno" napusti Rusiju.

Filatjev je također rekao da ne zna je li protiv njega pokrenut kazneni postupak ali je za AFP iz zračne luke izjavio: "Kada sam čuo da viši zvaničnici traže da me se osudi na 15 godina zatvora zbog lažnih vijesti, shvatio sam da ovdje neću nikamo stići, a ni moji odvjetnici učiniti bilo što za mene u Rusiji."

Predsjednik Vladimir Putin u ožujku je potpisao zakon koji poziva na duge zatvorske kazne za distribuciju "namjerno lažnih informacija" o ruskim vojnim operacijama dok Kremlj nastoji kontrolirati priču o ratu u Ukrajini koji je porkenuo krajem veljače.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Također je protuzakonito "upućivanje poziva protiv korištenja ruskih trupa za zaštitu interesa Rusije" ili "za diskreditiranje takvog korištenja", s mogućom kaznom do tri godine zatvora. Ista odredba vrijedi i za pozive na sankcije Rusiji.

Još jedan ruski vojnik, Daniil Frolkin iz 64. motorizirane strijeljačke brigade iz regije Khabarovsk Krai na dalekom ruskom istoku, nedavno je priznao da su ruske trupe sudjelovale u pljačkama, pljačkama i ubojstvima civila u Ukrajini prema zapovijedima svojih nadređenih. Također je priznao da je ubio ukrajinskog civila u selu Andriyivka.

Na osnovu izvještaja AFP-a, Meduze i Ruskog servisa Radija Slobodna Evropa
XS
SM
MD
LG