Dostupni linkovi

Nakon napada, Guterres pozvao na međunarodni pristup ukrajinskoj nuklearnoj elektrani


Vojnik sa ruskom zastavom na uniformi stražari u blizini nuklearne elektrane Zaporožje, 4. avgusta
Vojnik sa ruskom zastavom na uniformi stražari u blizini nuklearne elektrane Zaporožje, 4. avgusta

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres pozvao je da se međunarodnim inspektorima omogući pristup nuklearnoj elektrani ZZaporožje nakon što su Ukrajina i Rusija razmijenile optužbe za granatiranje najvećeg evropskog atomskog kompleksa tokom vikenda.

"Svaki napad (na) nuklearno postrojenje je samoubilačka stvar", rekao je Guterres.

Unatoč granatiranju, kompleks nuklearnog reaktora radio je u "normalno", izjavio je u ponedjeljak Yevgeniy Balitsky, čelnik lokalne uprave koju je postavila Rusija, prenosi novinska agencija Interfax.

Ruske snage zauzele su elektranu na jugoistoku Ukrajine početkom marta, nedugo nakon što je Moskva započela invaziju 24. februara. Elektranom još uvijek upravljaju ukrajinski tehničari.

Ukrajina je okrivila Rusiju za ponovno granatiranje područja elektrane u subotu koje je oštetilo tri senzora radijacije i ozlijedilo radnika. Bio je to drugi prijavljeni udar na elektranu u dva dana.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za provođenje "nuklearnog terora" koji opravdava više međunarodnih sankcija, ovaj put za sveobuhvatni moskovski nuklearni energetski sektor.

Vlasti koje je Rusija postavila u regiji Zaporožja rekle su da su ukrajinske snage pogodile mjesto bacačem raketa, oštetivši administrativne zgrade i skladišni prostor.

Ruska ambasada u Washingtonu navela je štetu, rekavši da je ukrajinsko topništvo oštetilo dva dalekovoda visokog napona i vodovod, ali kritična infrastruktura nije pogođena.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ukrajina kaže da planiraju provođenje velike protuofanzive na jugu koji se nalazi pod ruskom okupacijom, navodno fokusiranu na grad Herson, zapadno od Zaporožja, te da je već ponovno zauzela desetine sela.

Guterres je rekao da je Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) potreban pristup postrojenju. "U potpunosti podržavamo IAEA u svim njihovim naporima u vezi sa stvaranjem uslova za stabilizaciju elektrane", rekao je.

Glavni direktor IAEA-e Rafael Mariano Grossi upozorio je u subotu da najnoviji napad "naglašava vrlo stvaran rizik od nuklearne katastrofe".

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu. Od tada je zemlju napustilo nekoliko miliona Ukrajinaca, ubijeno je na hiljade civila, gradovi su uništeni. Sjedinjene Države, Evropska unija i druge zemlje uvele su niz sankcija za Moskvu zbog rata u Ukrajini.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG